Prijepolje dobilo savetovalište za dijabetes

PRIJEPOLJE – U cilju unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u prijepoljskom Domu zdravlja, sredstvima Svetske banke i Ministarstva zdravlja opremljeno je Savetovalište za dijabetes. Novac dobijen od donatora upotrebljen je za nabavku opreme i edukaciJue stručnog kadra koji će raditi u savetovalištu.

Foto: A.Rovčanin

Akcenat ovog projekta je stavljen na prevenciju dijabetesa, proceni rizika od ove bolesti i formiranju Savetovališta za dijabetes. Prema rečima doktora Predraga Životića, predstavnika donatora, koji je obišao savetovalište, grantovi za unapređernje su nepovratna sredstva namenjena domovima zdravlja u Srbiji a prijepoljski Dom je jedna od 83 zdravstvene ustanove koji su realizovali slične projekte na prevenciji različitih bolesti.

„Svi ti projekti namenjeni su primarnoj zdravstvenoj zaštiti a finansiraju se preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja iz zajma Svetske banke. Ja sam ovde zbog završnih konsultacija jer je projekat na samom kraju i mogu reći da je bilo zadovoljstvo podržavati ga“, rekao je doktor Predrag Životić i dodao da je način na koji su projekti realizovani dao osnovu da se nastavi sa sledećim ciklusom i novim grantovima podrške.

Projekat pokretanja Savetovališta za dijabetes realizovan je sa ciljem smanjenja rizika oboljevanja od dijabetesa ali i pružanja dodatnih zdravstvenih usluga u oblasti prevencije i skrininga šećerne bolesti. Projekat je realizovao tročlani tim lekara, potom glavna sestra, dijetetičar i jedan informatičar.

Projekat je vredan nešto više od tri miliona  dinara a realizovan je u saradnji Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

Izvor: PP Media,Foto: A. Rovčanin

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.