Prijepoljci dobili službu za pružnje besplatne pravne pomoći

PRIJEPOLJE – U opštini Prijepolje je formirana služba za besplatnu pravnu pomoć koja će biti dostupna svim građanima koji nemaju sredstava da angažuju advokata. Ministarstvo pravde imenovalo je dva službenika i 6 advokata koji će se u toj opštini baviti pružanjem besplatne pravne pomoći.

Opštine su do sada pružale besplatnu pravnu pomoć, ali je novina određivanje specijalizovanih stručnjaka, diplomiranih pravnika sa najmanje tri godine radnog iskustva u organima lokalne samouprave odgovarajuće obučenih koji će, na osnovu dokumentacije, procenjivati ko ima pravo na besplatnog advokata, a građani uslove treba da ispune u roku od osam dana. 

„Zakon je opredelio tri kategorije građana koji imaju pravo na besplatnog advokata, a to su pre svega oni koji primaju socijalnu pomoć ili dečiji dodatak. U drugoj kategoriji su građani čija su primanja tolika da bi spala na nivo potreba za socijalnom pomoći ili dečijim dodatkom kada bi sami angažovali i plaćali advokata. Treća grupa korisnika nije opredeljena finansijskim statusom, već oni pravo na besplatnu pravnu pomoć dobijaju kao “ranjive grupe”. Zakon je definisao 13 takvih grupa među kojima su deca, invalidi, žrtve porodičnog nasilja, žrtve trgovine ljudima, organizovanog kriminala, terorizma, azilanti, izbeglice, građani sa upitnom poslovnom sposobnošću“, kaže Samra Fetahović, ovlašćeno lice u Službi za pružanje besplatne  pravne pomoći.

Zakonom je definisano da troškove besplatne pravne pomoći finansiraju po pola lokalne samouprave i država tako što se vrši refundacija sredstava jedinici lokalne samouprave po izvršenom postupku.

PPmedia

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.