Prijem za Uroša Tešića (VIDEO)

UŽICE – Rukovodstvo grada Užica priredilo je prijem za Uroša Tešića, dvadesetčetvorogodišnjeg Užičanina koji je posle završenih studija softverskog inženjeringa na ETF-u u Novom Sadu, primljen na master studije kao stipendista prestižnog ETH u Cirihu.

„Znači mi što je moj grad prepoznao moj rad, ali bih više voleo da to bude posle doktorskih studija, kada ja budem smatrao da sam nešto veliko uradio. Nadam se da će grad prepoznati i druge mlade Užičane koji su uspešni“, rekao je Tešić.

Tešić je bio djak generacije u osnovoj školi i Užičkoj gimnaziji, studije softverskog inženjeringa na ETF-u u Novom Sadu završio je sa prosečnom ocenom 9,8, a trenutno  je na master studijama  ETH u Cirihu, jednom od najbolje rangiranih univerziteta u svetu. Tokom studija na ETF-u praksu je sticao u „Majkrosoftu” u Beogradu, u Silicijumskoj dolini u SAD, u korporaciji NVIDIA, a nedavno je radio i na projektu kompanije „Blumberg”, vodeće u pružanju podataka za berzansko poslovanje.

„Mlad i uspešan Užičanin od koga mi očekujemo, da iako je njegova želja da se bavi naučnim radom u svetu, da ne zaboravi naš grad, da bude deo našeg tima i pomogne našu želju da razvijemo i školstvo i biznis zasnovan na informacionim tehnologijama“, rekao je gradonačenik Užica Tihomir Petković.

Gradonačelnik je rekao da je ovog uspešnog Užičanina upoznao sa idejom grada da sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada razvija zajednički program u oblasti informacionih tehnologija kako bi mladi Užičani završili u svom gradu najbolje programe, zaposlili  se u start-up kompanijama u Krčagovu i ostali u gradu.

Tešić  namerava da po završenim master studijama upiše doktorat, takođe na ciriškom ETH-u, iz oblasti računarske bezbednosti (hakovanje, bitkoin, kriptografija), ali ne isključuje mogućnost da se jednog dana vrati u grad na Đetinji.

„Jednog dana bih voleo da se vratim u Srbiju i primenim svoje znanje ovde. Nadam se da će se ideja grada Užica realizovati, da će biti bolja infrasturkutra, da će stići autoput, proraditi aerodorm kako bi stigle strane kompanije. Voleo bih da se jednog dana u mom gradu školuju pravi stručnjaci“, zaključio je Tešić.

You may also like...