Prijem za dobrovoljne davaoce krvi (VIDEO)

UŽICE – Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, gradonačelnik Užica Tihomir Petković organizovao je tradicionalni prijem za dobrovoljne davaoce iz Užica.

Gradonačelnik je podsetio da u gradu ima više organizacija i društava koji okupljaju dobrovoljne davaoce i dodao da bi voleo da ih ima više, ne samo kod nas nego i u celom svetu. On je istakao da je za naš grad veoma važno to što je sedište Službe za transfuziju krvi ostalo ovde. Današnji prijem bio je prilika da se grad na neki način zahvali i oduži davaocima, njih 10, koji su bili aktivni prošle i ove godine.

„Većina njih je dala krv i kada to nije bilo lako, u vreme vanrednog stanja. Ovo je prilika da im se u ime svih Užičana zahvalim na tome što daju veliki doprinos za očuvanje zdravlja svih nas, ali i da damo primer mladim Užičanima kako bi trebalo da se ponaša svako od nas i da učestvuju u ovakvim akcijama“, rekao je gradonačelnik Užica.

Dragana Tomović, relativno je mlad davalac krvi, svega pet puta je do sada dala krv, i jedna od nagrađenih na današnjem prijemu.

„Dati krv to je nešto najmanje i najjeftinije, nažalost danas se sve gleda kroz novac, što čovek može da uradi, a da nekome pomogne, da mu spase život jer stvari se ne dešavaju uvek nekom drugom“, rekla je Dragana šta je bio njen motiv da postane dobrovoljni davalac krvi.

Ona je istakla da su brojne predrasude koje ljudi imaju o dobrovoljnom davalaštvu jedna od prepreka zašto je dobrovoljnih davalaca malo i pozvala sve mlade i zdrave ljude da se uključe u neku od organizacija dobrovoljnih davalaca krvi jer je to nešto najplemenitije što mogu da urade i za druge i za sebe.

„Biti dobrovoljni davalac krvi nije ničija ni dužnost ni obaveza. To je jedan human gest jer treba pomoći poovređenima u nesrećama, osobama kojima je život ugrožen“, istakao je nakon prijemа Vojislav Mirosavić koji je do sada krv dao 63 puta i naglasio da bi bilo dobro kada bi bila podignuta granica do kojih godina neko može biti davalac.

Doktorka Ivana Filipović iz užičke Službe za transfuziju krvi objasnila je da je i za vreme vanrednog stanja ova služba dobro radila.

„Nismo imali nestašice krvi jer smo i u vanrednom stanju imali brojne akcije. Koliko god smo mi bili hrabri i išli po terenu, još hrabriji su bili naši davaoci“, istakla je dr Ivana Filipović, transfuziolog.

U celom svetu 14. jun obeležava se kao Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.