Prijem za davaoce krvi u Gradskoj kući (VIDEO)

UŽICE – U Gradskoj kući organizovan je prijem za dobrovoljne davaoce krvi iz Užica.

Prema podacima Radoje Cvijović iz Sevojna dao je krv 59 puta, a on ističe da psotoji još nekoliko neubeleženih doniranja, tako da ta brojka iznosi iznad 70.

„Mnogi iz moje generacije počeli su da daju krv tokom služenja vojske, kako bi se dobila dva dana odsustva. Dajem krv doborovljno, ali i po pozivu. Događalo se da se izleči čovek koji se lečio na hematologiji posle mog davanja krvi. Danas ima decu i živi i radi u Srbiji. Presrećan sam kada ga vidim“, kaže Cvijović.

Slobodan Janković davalac je od 2005. godine, a osim krvi donirao je i trombocite.

„Osećaj kada nekome pomognete je veoma dobar, meni nikakva nagrada ne treba osim zahvalnosti lekara. Sada sam na čekanju za davanje trombocita. To je dva sata vašeg vremena, a nikada ne znate kada krv može zatrebati nekome. Kada je pre mnogo godina moja baba bila bolesna dolazili su vozači iz Rakete da daju krv“, kaže Janković.

Učenica Milica Lazović napisala je pesmu „Krv život znači“, a sama je učestvovala u humanitarnoj akciji drugog tipa.

„Donirala sam kosu za decu koja su se lečila od raka. Ima devojčica i uopšte dece koja ne mogu da imaju svoju kosu posle terapija, a volela bi to, tako da sam se ja odlučila da im doniram“, kaže Milica.

U 10 opština Zlatiborskog okruga godišnje se skupi od 6,5 do sedam hiljada jedinica krvi, što se smatra dovoljnim za pacijente u bolnicama okruga i u tercijarnim ustanovama u Beogradu. Letnji period obično dovodi do manjeg odziva, uglavnom zbog sezone godišnjih odmora.

„Letnji deficit je karakterističan za sve službe u Srbiji. Nadamo se da ćemo održati nivo do kraja septembra, kako se ne bi odlagale operacije. Ne postoji nijedna hirurška intervencija niti hitno stanje koje može biti realizovano bez krvi. Manji broj populacije ima negativnu krvnu grupu i te grupe su uglavnom i najveći problem kada su rezerve krvi u pitanju“,

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.