Prijave za plivanje za Časni krst do utorka u podne (VIDEO)

UŽICE – Plivanje za Časni krst u Užicu, na reci Đetinji, ove godine biće održano po 13. put, u četvrtak, 19.januara, na Bogojavljenje.

“Ova manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Grada Užica. Iz godine u godinu imamo sve veći broj učesnika koji plivaju za Bogojavljenski krst i posetilaca na Gradskoj plaži. Nema sumnje da će ove godine taj broj biti znatno veći nego prethodnih. Pozivam sve naše sugrađane da učestvuju u Litiji, da dođu na Gradsku plažu, kako bi pozdravili i podržali sve učenike, koji po ovako hladnom vremenu plivaju za Bogojavljenski krst. Treba napomenuti da ova manifestacija nije takmičarskog karaktera i da su svi učesnici sami po sebi pobednici”, kaže član Gradskog veća Užica, Srđan Nedeljković.

Zbog epidemijske situacije ova manifestacija nije organizovana protekle dve godine. Organizator je Javno preduzeće “Veliki park”, uz tehničku pomoć Crvenog krsta, a pod pokroviteljstvom Grada Užica.

“Plivaće se ispod brane na Gradskoj plaži, sa leve ka desnoj strani, odnosno, od  Turista ka restoranu Plaža. Broj učesnika se svake godine povećava,  2020. Godine imali smo 87 učesnika. Do sada imamo 28 prijavljenih, od kojih je jedna žena,nadamos e daće biti još oprijavljenih ,.a sutra u podne se zatvara prijavljivanje. Svi učesnici će biti podvrgnuti lekarskom pregledu, koji će biti od 7 časova ujutru u restoranu BRane, kod ribnjaka, I svi učesnici će biti osigurani. Za malalotna lica obavezan je potpis oba roditelja, odnosno, njihova saglasnost. Za najbržeg učesnika I ove godine nagradu, krst obezbedila je Zlatara “Karat”,“, kaže direktorka Javnog preduzeća “Veliki park” Vesna Petrić.

Bogojavljenje se slavi kao dan kada se Bog javio u svojoj punoći, odnosno, kao Sveta Trojica.

“Na dan praznika u užičkim Crkvama služićemo Svetu liturgijju, koja počinje u 7 časova i 30 minuta. Nakon toga u 9 i 30 ispred Crkve Svetog Đorđa, organizovaćemo Litiju, odnosno Krsni hod, do plaže. Kada dođemo do Gradske plaže, služićemo Molitvoslovlje, nakon čega će jedan od sveštenika spustiti krst u reku Đetinju, što će biti znak svim plivačima, da krenu ka Časnom krstu”, rekao je sveštenik Ljuban Petrović.

Zainteresovani učesnici se mogu prijaviti na na klizalištu na Trgu partizana od do utorka, 17. januara do 12 časova.  Zainteresovani sve informacije mogu dobiti  na telefon broj  065/521-73-73.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.