Pričanje unazad – poseban jezik i talenat (VIDEO)

IVANJICA – Mnogima od nas teško je da zapamtimo najobičnije podatke ili brojeve, a Jovan Jeremić iz Ivanjice uspeva sve odmah da zapamti i celu rečenicu ispriča unazad. Ovo je priča o specijalnom talentu koji u našoj zemlji, za sada, ima samo Jovan.

Jovan nam je ispričao nešto unazad, a zatim preveo: “Završio sam gimnaziju u Ivanjici i upisao kompjuterske nauke u Beogradu. Od 1. Oktobra polazim na studije.” Jovan Jeremić iz Ivanjice sve što čuje i pomisli sa lakoćom pretvara u obrnuti redosled reči ili brojeva kao da pritisne dugme koje vraća snimak unazad. Kaže da je talenat otkro sa 15 godina.

Jovan Jeremić
Foto ZooMUE

“Jedno veče legao sam da spavam i sve što se od predmeta nalazilo u sobi ja sam porobao da govorim unazad I onda sam video da imam taj talenat”, kaže Jeremić.

Za njega je to svakodnevna pojava koju svesno kontroliše I na neki način je postal njegov hobi. U srednjoj školi mu nisu verovali da ima tu vrstu sposobnosti sve dok je nije dokazao pred celim razredom.

“Sećam se kada sam odgovarao geografiju kod razredne u srednjoj školi ona me je pitala da odgovaram unazad. Onda mi je jedan drug šapnuo, ti pričaj bilo šta ona te neće razumeti”, priseća se kroz osmeh Jeremić.   

Roditelji kažu da je od malih nogu bio specifičan i izdvajao se od druge dece po sposobnosti da brzo uči i usvaja nova znanja.

“On je otvarao svoj računar sa 7 godina i vraćao sve delove na svoje mesto”, kaže Jovanova majka Biljana Jeremić

Nekada iz šale priča unazad tako da porodica i prijatelji ne znaju šta je rekao, a njegov otac kaže da samo on ima taj talenat u porodici.

Jovan Jeremić sa prodicom
Foto ZooMUE

“Prosto je bilo neverovatno ljudima da razgovor koji mi vodimo, da on može istom brzinom to da izgovori unazad”, rekao je Jovanov otac Rade Jeremić.

Pričanje i pisanje unazad zahteva moć brzog pamćenja i odlične koncentracije, pa se Jovan lako snađe u svakoj životnoj situaciji.

“Kada sam imao 13 godina znao sam u mom mestu sve registarske oznake automobile”, kaže Jovan.

Na jesen Jovana očekuju prvi studentski dani, ali i nešto još važnije – obaranje Ginisovog rekorda koji drži devojka iz Indije. Kako bi to postigao moratće da speluje unazad 50 reči za manje od minut i sedam sekundi, a mi mu želimo mnogo sreće.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.