Priboju od Ministarstva zaštite životne sredine 6,6 miliona dinara

BEOGRAD – Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović juče je u Ministarstvu zaštite životne sredine, sa ministarkom Irenom Vujović, potpisao dva ugovora za finansiranje dva projekta u opštini Priboj, za koje će resorno ministarstvo izdvojiti 6,6 miliona dinara.

U pitanju je projekat “Pošumljavanje – ozelenjavanje gradskih površina Stari Priboj – Mramorje”, ukupne vrednosti 4.494.800 dinara, od čega će resorno ministarstvo finansirati 80 odsto projekta, sa 3.595.840,00 dinara, dok opština Priboj finansira preostali deo od 20 odsto, odnosno 898.960 dinara.

Ovim projektom predviđena je sadnja preko 600 višegodišnjih sadnica, autohtonih vrsta, poput belog jasena, graba, breze, srebrne lipe i sitnolisne lipe, a sadnja će biti izvršena duž pešačko-biciklističke staze u Starom Priboju prema naselju Mramorje.

Drugi projekat, za čije je finansiranje takođe danas potpisan ugovor u Beogradu je “Smanjenje zagađenja vazduha u opštini Priboj, poreklom iz individualnih izvora u 2021. godini, zamenom individualnih ložišta na čvrsto gorivo kotlovima na drvni pelet”. Ukupna vrednost projekta je 5 miliona dinara, Ministarstvo će izdvojiti 3 miliona dinara, a lokalna samouprava učestvuje sa 2 miliona dinara.

Opština Priboj ovim projektom planira da građanima subvencioniše zamenu dosadašnjih individualnih neadekvatnih ložišta, sa energetski efikasnijim ložištima, odnosno kotlovima, pećima i šporetima.

Maksimalni iznos sredstava, koji podnosilac zahteva može da dobije za sufinansiranje nabavke peći je 60 odsto ukupne investicije, a maksimalno 70.000 dinara, što će zavisiti od stepena efikasnosti individualnog ložišta.

U narednom periodu biće raspisan konkurs za sufinansiranje zamene individualnih ložišta, energetski efikasnijim, a plan je da se ložišta, sufinansirana ovim projektom, koriste već u sledećoj grejnoj sezoni.

Izvor: PP media

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.