Priboj:Reč,dve o Danilu i monodrama Knjiga o Milutinu

PRIBOJ-Specijalni program „Reč, dve o Danilu…“ kreiran je kao posebna celina u okviru desetog, jubilarnog, festivala „Dani Danila Lazovića“.

Razgovorom i izabranim video materijalima publici je približen rad i život doajena našeg glumišta Danila Lazovića, po kome festival nosi ime.Program koncipiran u tri tematske celine i to: porodica, karijera i pouke, vodila je ćerka i izvršna producentkinja festivala Jelena Novaković i Mihailo Laptošević, glumac i sestrić Danila Lazovića.

U programu su učestvovali glumac Vojin Ćetković i producent Zvezdara teatra iz Beograda Dragiša Ćurguz. Anđeoskim glasom soprana opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Nataše Radovanović i pijaniste i gitariste Pavla Joksimovića, dodatno je oplemenjena ova svojevrsna retrospektiva na lik i delo Danila Lazovića.

Foto.Dani Danila Lazovića,Aleksandar Kovačević

 Vojin Ćetković, koji je ove godine po drugi put član stručng žirija i učesnik u programu o Danilu Lazoviću, rekao je: „Ovo je postao pravi festival. Tada sam bio oduševljen što postoji festival u čast govorenja poezije.Ovo je toliko bogat program da mogu da mu pozavide veliki festivali sa mnogo većim budžetima. Ono što je karakteristično za ovaj festival, jeste neverovatna pozitivna energija, celog grada i Mikija Damjanovića koji je sve to okupio i koji daje celu boju ovom festivalu.“ Ćetković je imao priliku da sarađuje sa Lazovićem, pa je tim povodom istakao da su na neki čudan način bili bliski, ali da je često razmišljao o onome što mu je govorio. “Imao je tako malo godina a toliko iskustva, toliku punoću izraza i života koji je vodio. Glumac u određenim godinama, kada savlada zanat i izoštri sve glumačke alate koje ima, kada se pojavi na sceni ili na platnu ili u kadru,  vidi se njegov sadržaj, vidi se njegov odnos prema životu, Danilo je to imao jako izraženo. Imao je tu nadljudsku snagu, imao je neverovatno mentalno zdravlje, imao je strast prema svojoj zemlji, prema porodici, prirodi i to je isijavalo iz scene, ”ispričao je o svom glumačkom partneru Ćetković.

Dragiša Ćurguz, producent Zvezdara teatra, dugogodišnji saradnik Danila Lazovića, istakao je da je sa njim uradio mnogo predstava, da je Danilo u Zvezdara teatru odigrao oko 550 predstava, dobio mnogo nagrada, ali i odigrao neke kultne scene i predstave. “Bio je isti i kao prijatelj i kao saradnik i kao glumac, iskren, srčan, silovit, konkretan, nije bilo kod njega nikakvih međufaza, sve je bilo jasno i čisto,”zaključio je Ćurguz.

Foto.Dani Danila Lazovića,Nikola Vukelić

Program je nastavljen monodramom “Knjiga o Milutinu” u izvođenju glumca Nenada Jezdića.

Knjiga o Milutinu Slobodana Danka Popovića objavljena je 1985. godine i ubrzo postala najčitanija knjiga u Srbiji. Ova snažna antiratna priča doživela je tiraž od četrdeset izdanja, prodata u preko pet stotina hiljada primeraka i tako postala najčitanija knjiga posleratne srpske književnosti, a njen autor proglašen najautentičnijim piscem Srbije i srpskog seljaka.

Glumac Nenad Jezdić imao je takođe priliku da sarađuje sa Danilom Lazovićem:“Radili smo i na televiziji, u pozorištu i u životu smo imali zapravo jedan vrlo intiman odnos, mogu reći. U životu je on bio meni jedna vrsta putokaza , u životu je on bio, u počecima mojim, ogromna pogrška svemu što radim. Ovome što se zove scenski posao i scenski rad naš, a pogotovo onome što je bila neka tačka koja nas je isprva, zapravo spajala, možda potom i ono scensko i ono glumačko nešto. Knjiga o Milutinu večeras, nekako baš verujem, da bi bio srećan da to vidi. Ali eto, ako ne možemo tu sreću da dodirnemo, mi iz ovog života, iz ovog sveta, ja sam srećan da se to desi, pa makar i na danima koji se odvijaju u spomen Danila Lazovića, brata našeg, učitelja našeg i našeg velikog srpskog glumca.”

Sutra se održava poslednji dan festivala, kada će se takmičiti studenti akademija dramskih umetnosti u govorenju poezije. 

Subota 23.09.2023.

19.00 – Ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“

Svečani muzički program – sastav „Two souls“ i gosti

19.45 – Ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“

Svečani defile gostiju i učesnika

20.00 – Velika sala Doma kulture „Pivo Karamatijević“

Takmičarsko veče. Takmičenje studenata u govorenju poezije.

Proglašenje pobednika.

Dodela nagrade „Povelja Danilo Lazović“ i novčanog dela nagrade.

Organizatori festivala i direktor Milorad Damjanović izrazili su posebno zadovoljstvo što su pored bogatog pozorišnog i umetničkog programa, ove godine u Priboju i velika imena srpske glumačke i umetničke scene i to Petar Božović, kao gost glumac festivala i član stručnog žirija, Ratomir Rale Damjanović, legendarni recitator, pisac i radio novinar kao član stručnog žirija i specijalni gost, Nataša Radovanović, sopran Opere Narodnog pozorišta u Beogradu kao muzički gost i  glumac Vojin Ćetković, kao član stručnog žirija i učesnik specijalnog programa „Reč, dve o Danilu…“

Domaćin festivala, kao i prethodnih godina biće glumac i sestrić Danila Lazovića, Mihailo Laptošević.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.