Priboj dobio toplanu na biomasu (VIDEO)

PRIBOJ – Opština Priboj prva je u Srbiji, uz Mali Zvornik, dobila toplanu na biomasu. Ovom investicijom, vrednom oko sedam miliona evra, napravljen je značajan korak ka potpunom prelasku daljinskog sistema grejanja u ovoj opštini sa fosilnih na ekološka goriva.

Nova toplana grejaće gradsko područje novog dela Priboja, što podrazumeva oko 1500 domaćinstava, škole i javna preduzeća. Uz kotao na biomasu snage osam megavata, sadrži i dva kotla od po 7.5 megavata koji koriste lako lož ulje. Međutim, ono što je sada neophodno uspostaviti jeste racionana potrošnja same drvne biomase.

„Kreće intenzivnije da se koristi taj energent, tao da će doći do veće seče šuma i treba videti kako da što racionalnije koristimo taj resurs. Individualna domaćinstva koriste drvo neefikasno, troše 2.6 puta više energenta nego što je potrebno“, kaže Marko Janjušević, energetski menadžer Opštine Priboj

Prema rečima nadležnih, nova toplana značajno će uticati na smanjenje zagađenosti vazduha.

„To znači da se mazut više neće koristiti, već drvena sečka, resurs koji imamo u našoj opštini. Samim tim, procena je da će zagađenje vazduha biti čak 12 puta manje nego što je bilo uobičajeno“, rekla je Jasminka Dizdarević, predsednica Ekološkog pokret Lim Priboj.

Za naredni period planira se i prelazak zdravstvenih ustanova u Priboju na grejanje biomasom, čime bi se zaokružila priča o prelasku objekata javne namene na grejanje ekološkim gorivima. Uz to, sprovodi se i zamena oko 70 individualnih ložišta.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.