Priboj će se prvi kompletno grejati na biomasu

PRIBOJ – Priboj je prva lokalna samouprava u Srbiji koja će kompletno preći na grejanje na biomasu.

Ovaj projekat Priboj sprovodi već šestu godinu. Od 2016. sredstvima iz budžeta izgradili su kotlarnicu na pelet u Starom Priboju koja toplotom snabdeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave.

U Pribojskoj banji je instaliran kotao na pelet u osnovnoj skoli koji je zamenio ugalj, a geotermalna energija Pribojske banje zagreva Rehabilitacioni centar.

Od kraja protekle godine toplana koja kao energent koristi drvnu sečku, snage 1,8 megavata greje dve osnovne škole, gimnaziju i mašinsko-elektrotehničku, Dečiji dispanzer i Ambulantu doma zdravlja u Novom Priboju.

U toku je tender za izgradnju gradske toplane od osam megavata i kompletne rekonstrukcije toplovoda. Potpisivanje ugovora se očekuje u maju, a izgradnja na leto. 

kotao pb

Takođe, u Starom Prbioju je planirana rekonstrukcija Doma zdravlja i bolnice gde se trenutno koristi mazut i gde će biti kotlarnica od 1,5 megavata koja će koristiti drvnu sečku. Planirano je da to bude prvo postrojenje u jugoistočnoj Evropi za grejanje i hlađenje.

„Kompletan prelazak grejanja na biomasu je vredan koliko ceo godišnji budžet opštine“, rekao je predsednik opštine Lazar Rvović.

Ako sve bude po planu, gradska kotlarnica bi mogla već idućeg proleća da bude puštena u rad, a konačno sve planirane aktivnosti bi trebalo da budu završene u naredne dve godine čime će Priboj biti prva opština u Srbiji koja je u potpunosti prešla na grejanje biomasom.

Nove toplane će pored doprinosa zdravijem životu Pribojaca, doneti nova radna mesta i značajne uštede zbog niže cene drvne sečke u odnosu na ranije korišćeni mazut, ali I ekonomski razvoj Piboja s obzirom da ovaj energent obezbeđuju dobavljači iz okoline.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.