Pretnje učesnicima protesta u Požegi,lokalna vlast demantuje umešanost (VIDEO)

POŽEGA-Više od mesec i po dana u Požegi se održavaju protesti protiv nelegalnih radnji lokalne vlasti koju predvodi SNS. Jednom od organizatora protesta Đorđu Stevanoviću stiglo je preteće pismo, u kom mu se sugeriše da prestane sa protestima, jer to, kako piše, nanosi bol i patnju nekim važnim i uglednim građanima. Poručuje mu se i da sve znaju o njemu.

Đorđe Stevanović kaže da je ovo peto preteće pismo koje je dobio od kada je postao jedan od organizatora protesta u Požegi.

“Sve ovo se radi zbog te bahatosti i shvatanja ‘ja sam sve’, ‘ja određujem vama i život i smrt’”, smatra on.

Stevanović ističe da su izaslanici lokalnog rukovodstva prvo pokušali da ga potkupe novcem, a onda se krenulo sa zastrašivanjem.

“Nisam nikom zlo nikakvo naneo. Radim jednu stvar koja je dobra za građanei računam da ne treba mi ni zaštita, ne treba niko da me štiti. Najgore mi je što moja deca i moji unučići treba da pročitaju to pismo, i oni trepe veliki pritisak”, navodi on.

Pretnja Stevanoviću nije jedini slučaj obračuna požeške vlasti sa neistomišljenicima. Odbornik vladajuće koalicije Tihomir Marjanović posle javnog neslaganja sa odlukom Skupštine da se kupi nelegalan objekat u suvlasništvu muža predsednice Skupštine, od strane načelnika opštinske uprave Velimira Maksića prijavljen je javnom tužiocu da je opasan po život požeških čelnika i imovine, zbog čega je saslušan u policiji.

“Juče sam rekao, javno na Skupštini, da ja više neću biti odbornik koalicije ‘Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje’, već da ću postati samostalni odbornik”, objašnjava Marjanović.

 

Aleksandar Divović protiv koga su predsednik opštine i predsednica Skupštine već podneli tri privatne krivične tužbe, zbog navodne uvrede u govorima na protestima, kaže da se na jednoj Fejsbuk stranici, za koju se sumnja da je uređuju osobe iz redova lokalne vlasti u Požegi, već danima objavljuju privatni podaci o učesnicima protesta.

“Pojavile su se fotografije ili tzv. ‘screenshotovi’ i-mejl prepiske između zvanične adrese Centra za socijalni rad i odeljenja za pravne i skupštinske poslove opštine Požega, iz kojih se nedvosmisleno vidi da su svi ti poverljivi podaci dostavljeni po nalogu predsednice Skupštine opštine Zorice Mitrović i predsednika opštine Milana Božića”, kaže Divović.

Odbornici opozicije tražili su da se na poslednjoj sednici požeške skupštine razjasni kako su poverljiva dokumenta iz Centra za socijani rad, stigla na društvene mreže.

“Direktor Centra za socijani rad je izašao za govornicu i pokušao da objasni kako je došlo do toga. Međutim, predsednica Skupštine nije dozvolila da on govori i udaljila ga je od govornice”, kaže šefica opozicione odbornike grupe Gordana Savić.

Direktor Centra za socijalni rad Đurđe Raković  tvrdi da nije došlo do propusta u radu ove ustanove i zlonamernog objavljivanja ličnih podataka.

“Ko je to uradio, uradio je nezakonito. Znači, uopšte nije naša odgovornost, ni greška, nego do tog podatka su došli zlonamerno – upadom, hakovanjem”Iz građanske inicijative poručuju da nastavljaju sa protestima u Požegi na kojima i dalje traže smenu čelnika opštine i krivično procesuiranje njihove kriminalizacije javnih funkcija i privatizacije vlasti.

Povodom ovog slučaja oglasio se saopštenjem predsednik opštine Požega Milan Božić .
„Energično se ograđujemo od svih pojedinaca koji su spremni da politička neslaganja rešavaju i na nasilan način, uz tvrdnju da takvi pojedinici niti su iz redova, niti su bliski ljudima koji vrše vlast u opštini Požega.
U poslednje vreme su i sami čelni ljudi opštine bili izloženi agresivnom ponašanju i pretnjama, čak i prema članovima porodica, ali smo u cilju odbrane, pokrenuli niz aktivnosti pod sloganom „Projektima protiv nasilja“, sa željom da se umesto svađa i trvenja, okrenemo projektima i njihovoj realizaciji, u cilju stvaranja što bolje klime i uslova za život svih nas a posebno naše dece.
Da bi to i realizovali, pozivamo sve sugrađane da se zajednički posvetimo izgradnji bolje Požege a od nadležnih organa i institucija zahtevamo da sprovedu sve neophodne istražne radnje, utvrde da li je i ko slao preteća pisma, o tome izveste javnost a počinioce najoštrije kazni.
Nadamo se da će istina što pre izaći na videlo, izgrednici biti pronađeni i kažnjeni a u Požegi ponovo zavladati mirna, radna atmosfera na dobrobit svih građana opštine Požega“,navodi se u saopštenju.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora povodom informacija da su se na jednoj Fejsbuk stranici pojavili poverljivi podaci građana  iz opštine Požega.Šabić je na svom Tviter nalogu napisao da je povodom zloupotrebe i kompromitacije podataka o ličnosti korisnika socijalne pomoći, kao Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, naredio pokretanje postupka nadzora.

“Postupak je u toku. O ishodu, kao i uvek javnost će biti obaveštena” , dodao je poverenik.

 

 

 

You may also like...