Preporuke za građane u slučaju povećanog zagađenja vazduha

UŽICE – U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, i u skladu sa Planom kvaliteta vazduha i kratkoročnim akcionim planom grada Užica obaveštavaju se građani o sledećem – u urbanoj zoni grada Užica u predhodnih nekoliko dana zbog temperaturne inverzije u grejnoj sezoni, a usled povećane potrošnje energenata kod svih ložišta i nesmanjenog intenziteta saobraćaja došlo je do drastičnog pogoršanja kvaliteta vazduha. Pošto se u naredni danima ne očekuje promena klimatskih uslova obaveštavaju se građani o sledećem merama koje je neophodno preduzeti:

-Smanjiti potrošnju energenata na minimalno potrebnu meru

-Koristiti isključivo suvih drva kod domaćinstava koja se greju upotrebom čvrstih goriva

-Ne ubacivati pepeo u kontejnere sa komunalnim otpadom,

-Pepeo pre odlaganja ohladiti

-Gasiti „zapaljene” kontejnere. Kada građane primete da kontejner gori otvorenim plamenom ili otpad nepotpuno sagoreva, građani i inspekcija mogu da pozovu nadležne službe. Ako se zapaljen kontejner nalazi pored stambenog ili poslovnog objekta, trafo stanice, parkiranog vozila i sličnih objekata, pozivaju broj profesionalne Vatrogasne jedinice 193.

-Ukoliko se zapaljen kontejner nalazi na mestu gde nije ugrožena imovina, već toksični gasovi stvaraju zdravstvene probleme, građani pozivaju telefon 592-492- Komunalna policija grada Užica.

-Smanjiti korišćenje vozila u privatne svrhe

-Koristiti javni prevoz i organizovani taksi prevoz, a u slučajevima kada je to moguće, ići peške. Gasiti motore vozila dok se čeka promena svetla na semaforima. Da svi operateri preduzmu sve mere za smanjenje zagađenja vazduha u cilju zaštite zdravlja ljudi.

Upozorenja u slučaju povećanog nivoa zagađenja:

– Prostorije držati zatvorene, a provetravanje stanova se ne preporučuje u jutarnjim i večernjim satima.
– Izbegavati aktivnosti na otvorenom
– Ne provoditi vreme na mestima planiranim za odmor i rekreaciju na otvorenom (parkovi, igrališta, sportski tereni, klizalište i drugo)

Za osetljive kategorije društva (osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca) treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost napolju. Ostali bi trebali da izbegavaju produžene i teške napore.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.