Preporuka Ministarstva prosvete školama

SRBIJA – Direktori vrtića i škola imaju pravo da odluče da li će časove skratiti na 30 minuta ili u potpunosti otkazati nastavu, ukoliko stepen zagađenja vazduha ugrožava učenike, saopšteno je iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo je danas uputilo i preporuku predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama da prate informacije o zagađenosti vazduha u okruženju i da rad organizuju na najbolji način i u interesu očuvanja bezbednosti i zdravlja dece, učenika i zaposlenih.

U dopisu obrazovnim ustanovama navodi se da se posebno vodi računa o vremenu i dužini boravka dece na otvorenom prostoru, pre svega, u ranim jutarnjim i večernjim satima.

“Polazeći od opštih principa obrazovanja i vaspitanja, a u skladu sa propisanom autonomijom ustanova, ukazujemo da vaspitno-obrazovni odnosno obrazovno-vaspitni rad može da se ostvaruje, između ostalog, kroz planiranje i ostvarivanje odgovarajućih aktivnosti, programa i projekata poštujući specifičnosti lokalne sredine”, stoji u saopštenju Ministarstva.

U slučaju izmene školskog kalendara škole su dužne da obaveste nadležnu školsku upravu, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

You may also like...