Prepolovljeni kapaciteti u domu učenika

UŽICE – Dom učenika srednjih škola je među najvećim u Srbiji sa ukupnim kapacitetom od 408 mesta od kojih je 160 u objektima u Koštici i 248 mesta u poslovnoj jedinici bivšeg Doma za decu i omladinu “Petar Radovanović” koji je i obavljao delatnost učeničkog standarda.

Foto: Infoera

„Svake godine imamo sve veće interesovanje od kapaciteta jer učenici iz drugih opština upisuju srednje škole u Užicu. Oni dolaze iz Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, ali i iz drugih krajeva Srbije jer ovde upisuju Medicinsku, Tehničku, Ekonomsku, Umetničku, Muzičku, Saobraćajnu školu i Užičku gimnaziju“, istakao je direktor Doma učenika srednjih škola Užice Zoran Popović.

Posle odluke Ministarstva rada, boračkih i socijalnih pitanja u julu 2019. godine kojom je ugašen Dom “Petar Radovanović” obezbeđeni su dodatni kapaciteti za smeštaj učenika srednjih škola. Tako da sada matični Dom učenika u Koštici i bivši “Dom Petar Radovanović”kao poslovna jedinica čine jednu celinu na dve lokacije i pripadaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom Dom učenika srednjih škola funkcioniše sa 50 odsto kapaciteta i preduzete su sve mere za sprečavanje širenja virusa“, dodao je Popović.

Smeštaj i ishrana u domu košta oko 5300 dinara, a užički Dom obezbeđuje besplatne mesečne karte za prevoz iz Koštice do škole. Poređenja radi cene karata za odlazak dece kući često prevazilazi ukupne troškove boravaka u domu, tako da je teško u tom delu uklopiti finansijske mogućnosti učenika i njihovih roditelja.

„Mi imamo razumevanja za tu decu koja su došla iz drugih opština, odvojili su se od roditelja a učenicima prvih razreda pomažemo da se snađu u gradu i da se priviknu na nove uslove. Imali smo decu koja nisu išla kući jer nisu imala novac za kartu“, rekao je Popović.

Prema rećima direktora doma od posebnog značaja za Dom je ostvarena dobra saradnja sa ustanovama kulture i sportskim organizacijama koja učenicima mnogo znači zbog njihovih interesovanja i druženja. Iako je epidemija koronavirusa mnoge aktivnosti privremeno odložila svi se pridržavaju propisanih mera za zaštitu zdravlja.

Izvor i foto: Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.