Preotest u Užicu zbog zagađenja Đetinje

UŽICE-Građani Užica, sa sinošnjeg protesta ispred Skupštine grada, zatražili su od lokalne vlasti da hitnim merama spreči dalje zagađenje reke Đetinje.Na protestu, za koji je rečeno da je „građanski, a ne politički skup“, a koji su organizovali udruženja građana Užička odbrambena liga i Sloga, rečeno je da je „Đetinja postala potok kanalizacije, koje se u nju uliva uzvodno iz naselja Turica“ i poručeno da će „Užičani odbraniti svoju reku“. 

Protest zbog zagađenja reke Đetinje u Užicu: Odbranićemo našu reku 2
Foto: Nenad Kovačević

Od gradonačelnice Užica je zatraženo da saopšiti dokle je stigla izgradnja fekalnog kolektora u naselju Turica, da se trajno reši sprečavanje zagađenja Volujačkog potoka, koji se uliva u Đetinju, ali i da se urede korito i obale reke nizvodno od gradske plaže na toj reci. Takođe, okupljeni su tražili da se izgradi kanalizaciona mreže u naselju Bela Zemlja, zabrane budući radovi i da se preispitaju radovi koji su već obavljeni u klisuri reke, da se uspostavi funkcionalna komunalna i sanitarna inspekcija i osmisli trajno urbanističko rešenje za gradsku plažu.  

Dragan Aleksić, predsednik udruženja Sloga, ocenio je da „problem zagađenja Đetinje mora biti iznad politike“ i naveo da je „nebriga političara dovela Đetinju u današnju situaciju, zbog čega građani moraju da reaguju i da se organizuju“. 

„Ako to ne uradimo, bićemo taoci kompromitovanih političara“, rekao je Aleksić i istakao da „Užičani moraju da sačuvaju svoju reku za pokoljenja“. 

Dejan Krčevinac, predsednik UOL, najpre je ocenio da se odluke o velikim projektima u gradu „ne donose u užičkoj skupštini, već negde druge“, a potom dodao da se fekalije ulivaju u Đetinju i na gradsku plažu iz naselja Turica. 

„Treba da nas bude sramota što smo izgubili plažu, ali i sve ostalo u ovom gradu“, kazao je, između ostalog, Krčevinac, kritikujući gradonačelnicu i njene saradnike. 

foto.Nenad Kovačević

Glišo Vidović, predsednik užičkog odbora sindikata Sloga, pozvao je građane da se angažuju i da zaštite Đetinju i druge prirodne resurse, ali i da „spasu grad od javašluka, korupcije i kriminala“.

„Vreme je za građansku borbu protiv korupcije koja je oličena u ovoj žutoj kući (zdanje užičke skupštne, prim.autora). Institucije ne rade svoj posao. Nalazimo se u govnima. Moram tako da kažem. Pogledajte Ulicu Vukole Dabića, pogledajte Đetinju…To nećemo više trpeti. Nećemo više ćutati. Politika naše dece je naša politika“, kazao je Vidović.

On se pitao gde su obećana sredstva iz gradskog budžeta za uređenje reke, za koju je rekao da je u sve gorem stanju.

„Đetinja postaje potok kanalizacije, ali borićemo se za našu reku“, poručio je Vidović.  

Skup je podržalo udruženje građana Inicijativa za Požegu, čiji predstavnik Bogdan V.Radovanović je govorio o uspešnim građanskim akcijama tog udruženja, tokom protekle tri godine. 

„Građani imaju moć, ali potrebno je da se samoorganizuju“, kazao je Radovanović i naveo primer Požežana koji su sprečili seču šume Borići i nameru lokalne vlasti da na tom prostoru izgradi bungalove i restorane.

Protestu je prisutvovalo nekoliko stotina građana, koji su nezadovljstvo iskazivali povicima i pištaljkama. Među njima su bila i deca sa crvenim balonima, u pratnji svojih roditelja. Demonstranti su, u koloni, prošetali do Đetinje i gradske plaže, vratili se na plato ispred skupštine i mirno se razišli.

Danas

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.