Preminuo Vidan Nikolić

SEVOJNO – U Sevojnu je u 77. godini života preminuo profesor doktor Vidan Nikolić, univerzitetski profesor, filolog, književnik i vajar. Biće sahranjen danas na groblju Vlaovac.

Profesor Nikolić rođen je 1947. godine u Zaovinama kod Bajine Bašte. U rodnom selu završio je osnovnu, a u Bajinoj Bašti srednju školu. Na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1977. godine, magistrirao 1981. godine, dok je 1991. odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Govor moravičkog kraja“.

Radio je kao profesor u Obrazovnom centru „Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti, na Pedagoškoj akademiji (od 1984. godine), a potom na Učiteljskom fakultetu u Užicu (od 1994. godine), prošavši kroz sva nastavnička zvanja za užu naučnu oblast srpski jezik. Kao gostujući profesor radio je na Filozofskom fakultetu na Palama i na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu.

Autor je istaknutih naučnih monografija iz oblasti dijalektologije, stilistike, leksikologije i onomastike srpskog jezika, kao i brojnih naučnih radova objavljenih u prestižnim nacionalnim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima. Pored naučnih i stručnih knjiga i radova, prof. dr Vidan Nikolić objavio je nekoliko značajnih romana: Vrata greha, Senka despotice (Prokleta Jerina) i Prijezda i Jelica, te knjiga pripovedaka Kamen posinak i Ukleti izvori, za koje je nagrađivan više puta. Roman „Senka despotice“, objavljen 1999. godine, ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu.

Uspešno se bavio izradom skultpura u drvetu i kamenu, koje je predstavio na nekoliko pojedinačnih i kolektivnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Rumuniji i Mađarskoj.

(izvor i foto: Infoera)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.