Preminuo Đorđe Pilčević, novinar i publicista iz Užica

UŽICE – Dugogodišnji novinar i publicista Đorđe Pilčević iz Užica preminuo je juče u 79. godini.

Rođen je 1938. godine u Kruščici kod Arilja. Novinarsku karijeru je započeo u užičkom nedeljniku Vesti. Bio je dopisnik Politike od 1979. do 1989. godine, potom i dopisnik Borbe do 1997. godine, kada je otišao u penziju, ali nije prestao da piše.

Tekstove je objavljivao u pedesetak časopisa, a duže od četiri decenije se bavio publicistikom. Objavio je više od dvadeset feljtona o užičkom kraju u Vestima, Večernjim novostima, Frontu, Našim krilima, Borbi, Četvrtom julu, Polimlju, Politici Ekspres, Zlatarskim novostima, kao i nekoliko monografija.

Tokom svog publicističkog rada bavio se temama iz Drugog svetskog rata, posleratnim događajima i događajima iz nedavne prošlosti užičkog kraja, nudio nove činjenice i insterpretacije tih događaja, što je povremeno izazivalo javne polemike. Bio je veoma posvećen publicistici, svakodnevno je pisao i bio aktivan do poslednjeg dana i, kao jedan najaktivnijih istraživača, zadužio je užički kraj svojim istoriografskim delom.

Bio je član Saveza novinara Jugoslavije, Udruženja novinara Srbije i Crne Gore, u jednom mandatu član Suda časti UNS, predsednik Aktiva novinara regiona Užice, član Udruženja publicista zapadne Srbije, saradnik Istorijskog arhiva i Društva istoričara Užica. Za svoj rad je nekoliko puta nagrađivan.

Komemorativni skup povodom njegove smrti biće u subotu, 15. aprila u 10 časova u Skupštini grada. Istog dana u 13 časova biće sahranjen na užičkom groblju Sarića Osoje.

 

You may also like...