Premijerka Ana Brnabić otvorila karavan Digitalna ekspedicija u Užicu (VIDEO)

UŽICE-Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija“ovog vikenda boravi u Užicu ,koji je deveti od 16 gradova u Srbiji u kojima  se građani mogu da  upoznaju  kako se dolazi do određenih informacija, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Karavan u Užicu otvorila je predsednica Vlade Ana Brnabić ,na čiju inicijativu je i pokrenut karavan Digitalna ekspedicija.Ona je istakla da je pre 10 godina polovina stanovništva Srbije bila elektronski pismena,ali da se u toj oblasti dosta napredovalo .

“ Transformacijom državne uprave  želimo da budemo prava usluga kakvu građani Srbije zaslužuju.Mnogo smo uradili u tehničkom delu da postanemo servis građana,ali smo shvatili da bi to funkcionisalo moramo da upoznamo građane šta im se sve nudi,zato smo krenuli sa karavanom  Digitalna ekspedicija,tokom koga  će se građani upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu  eUprave ,principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora „,rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su digitalne veštine značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj građana Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast.

„Digitalno preduzetništvo je baza digitalne ekonomije i neophodno je da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba. Shvatili smo koliko je digitalna pismenost ključna za uspostavljanje svakodnevnih poslova.Od početka pandemije elektronska trgovina u Srbiji povećana je za 300 odsto a to ne bi bilo moguće da telekomunikaciona infrastruktura nije bila izgrađena“, istakla je Matić.

Matić je navela i da se ove godine završava projekat Povezane škole,kojim će svih 1800 škola u zemlji imati izgrađenu lokalnu računarsku mrežu,a najavila je i digitalizaciju na ruralnom području.

Ona je dodala da iako ova preduzeća čine tek nešto više od petine ukupnog broja IT firmi, upravo ona prema prihodima, zaposlenima, kapitalu i dobiti nose dve trećine celokupne poslovne aktivnosti domaćeg IT sektora.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da građani sada imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova.

Naglasila je da će kroz ovaj projekat poseban fokus biti na digitalnom opismenjivanju starih, odnosno obukama u gerontološkim centrima i domovima za stare, jer su oni tokom pandemije, kako je ocenila, pokazali odgovornost i tokom izolacije prihvatili tehnološke inovacije za komunikaciju.

„Opremili smo sve gerontološke centre sa adekvatnom tehnološkom opremom koja je omogućila onlajn komunikaciju korisnika domova sa svojim najbližima što je značajno povećalo kvalitet  njihovog života.Sada pokrećemo program digitalne  edukacije najstarijih građana i pilot projekat će se sprovoditi u 20 gerontoloških centara uz podršku UNDP“,najavila je Kisić Tepavčević.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević  istakla je značaj Digitalne ekspedicije i pozvala sve Užičane da uzmu učešće u karavanu ,a za dodatne informacije da se jave lokalnoj samoupravi za pomoć.

Karavan će posetiti još 7 gradova u Srbiji gde će građani takođe moći da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21.veka.

Ovaj projekat sprovodi se uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizma i telekomunikacije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost“ koji realizuju USAID, Propulsion i UNDP.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.