Premijera“Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe” (VIDEO)

UŽICE – Predstava “Serbio, zemljo roda moga – Sterijin put u Srbe”, premijerno je izvedena na sceni užičkog Narodnog pozorišta. Predstavu je režirao Bogdan Janković, a u glavnoj ulozi našao se Vahidin Prelić. Ovoj  541. premijeri ovog teatra, prethodilo je druženje sa piscemt eksta Milovanom Vitezovićem.

Čast je za svako pozorište kada je na premijeri predstave u publici pisac teksta koji se igra na sceni. Ovog puta MilovanVitezović, družio se sa novinarima, ljubiteljima pozorišta i gradskim rukovodstvom u oči predstave.

Tekst čija aktuelnost se i danas prepoznaje, Vitezović je pisao, kako bi predstavio Jovana Steriju Popovića, jednog od naših najznačajnijih pisaca.

I upravo stvaranje ovih institicija, predstavljeno je kroz predstavu, koju su užičkoj publici premijerno prikazali Vahidin Prelić, Dušan Radojičić, Hadži Nemanja Jovanović i drugi glumci užičkog pozorišta. Nakon predstave, pisac teksta ocenjuje da je urađen veliki i značajan posao.

Drugi  put  sa glumcima užičkog pozorišta  radio je mladi reditelj Bogdan Janković. Izazov  režirati ovaj tekst za njega je bio veliki, jer retke su prilike, kako kaže, da se radi tekst koji je svevremen, aktuelan i daje mogućnost da utičete na ono što se danas dešava.

Scenografiju za predstavu osmislila je Marijana Zorzić Petrović, kostime Tatjana Jovanović, muzikuMiroljub Aranđelović Rasinski. Publika će ovu predstavu moći da gleda nakon Jugoslovenskog pozorišnog festival, 24. novembra.

You may also like...