Premijera prve plesne predstave u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Plesna predstava „Goli“, u režiji Isidore Stanišić, premijerno će se naći na repertoaru Narodnog pozorišta Užice u subotu od 19:30. To će biti prva predstava ovog tipa u Užicu, što njeni učesnici vide kao potencijalnu uvertiru za razvoj ove vrste umetnosti u gradu na Đetinji.

Jedan od ciljeva ove predstave jeste, kako kažu njeni učesnici i organizatori, decentralizacija plesne umetnosti u Srbiji.

„Ples ima iskonski značaj kod čoveka i zato je naše interesovanje za ovakvu predstavu logično. Ne treba se toga plašiti, ples i igra su nešto što oslobađa od strahova, dovodi čoveka do iskonske slobode. Ne bih unapred govorio o samoj predstavi, najbolje je da publika dođe i sama dobije odgovore na premijeri. Naglasio bih da nam je u ovom poduhvatu neophodna podrška javnosti, otvoreni smo za sve sugestije i kritike, ukoliko bude potrebe za tim… Jer, nije sramota pogrešiti u nečemu što radimo prvi put, a za šta se nadamo da će postati tradicija“, kaže direktor Narodnog pozorišta Užice, Zoran Stamatović.

Predstava se izvodi u okviru projekta Protivčoveštvo, kojim se ukazuje na gubitak humanih elemenata čoveka usled pogrešnog pravca tehnološkog razvoja, kao i na položaj radničke klase u kapitalizmu.

„Čestitam užičkom pozorištu na hrabrosti, jer su se upustili u svojevrsnu avanturu, s obzirom da ovaj vid predstava nije nešto uobičajeno za ovaj grad. Ples kojim ćemo se predstaviti neće biti apstraktan, već prilagođen navikama užičke publike, kako bismo ostvarili lakšu međusobnu komunikaciju. „, rekla je rediteljka, Isidora Stanišić.

S obzirom da je sprega umetnosti i tehnologije jedna od glavnih tema, neophodno je bilo učešće i nekoga iz industrijskog sektora, u čemu se prepoznala kompanija „Tekstil“. Posebna veza pronađena je u etimološki sličnom poreklu pojmova „tekstil“ i „tehnologija“.

„Naša kompanija ove godine obeležava tri decenije rada, tako da nam je bilo posebno zadovoljstvo da se uključimo u ovaj projekat. Umetnici su tu da preispituju i kritikuju sve negativne aspekte društva, a mi smo u celoj priči neophodni kao neko ko je iz tog industrijskog i samim tim više pragmatičnog sveta“, rekla je kreativna direktorka kompanije „Tekstil“, Jelena Pavlović.

Ovaj projekat ima simboličan značaj za Užice, kao rodno mesto jedne od začetnica savremenog plesa u Srbiji, Marije Mage Magazinović.

„Mislim da se ovaj grad nije u dovoljnoj meri odužio Magi Magazinović, koja je u ovom društvu bila prva u svemu. Jako mali broj naših sugrađana svestan je njenog značaja, iako se naše pozorište jednim delom nalazi u ulici koja nosi njeno ime. Takođe, ovde je bila i kompanija „Cveta Dabić“, koja se bavila proizvodnjom tekstila i time dorpinela razvoju ovog grada“, izjavio je Nemanja Ranković, umetnički direktor pozorišta.

Glumačku postavku uglavnom će činiti plesači „Bitef dens kompanije“, uz glumicu užičkog pozorišta, Ivanu Pavićević.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i grada Užica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.