Preliminarna rang lista za besplatnu rehabilitaciju u banjama biće objavljena 30. marta

BEOGRAD-Završene su prijave penzionera za besplatnu rehabilitaciju u banjama u Srbiji o trošku Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a preliminarna rang lista korisnika koji su to pravo ostvarili biće objavljena 30. marta, najavila je Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

Budući da su prijave zaključene 2. marta, udruženja penzionera bi u ovom periodu trebalo da sve prijave objedine i dostave filijalama PIO Fonda prema mesnoj nadležnosti, kako bi se podaci uneli u sistem, objašnjava Jelica Timotijević.

„Penzioneri su mogli na oko 220 punktova, penzionerskih udruženja i odbora u celoj zemlji, da dostave prijave. Očekujemo da u najkraćem roku sve prijave budu predate Fondu na dalju obradu“, rekla je Timotijevićeva za Tanjug.

Prema njenim rečima, sve prijave se unose u sistem i prvi korak je izdvajanje onih koji ne ispunjavaju uslove, recimo penzija im je viša od propisanih 37.809 dinara ili su već koristili besplatnu rehabilitaciju u prethodne tri godine i slično.

„Regularne prijave se boduju, tako što se primenjuju kriterijumi bodovanja po visini penzije, dužini staža osiguranja i dužini primanja penzije. Nakon toga se objavljuje preliminarna rang lista sa imenima penzionera koji su u ovoj godini ostvarili pravo“, rekla je Timotijevićeva.

Istakla je da se preliminarna rang lista objavljuje 21. radnog dana od dana zatvaranja oglasa, što znači da će penzioneri moći da vide da li su ostvarili pravo u četvrtak, 30. marta, na oglasnim tablama u penzionerskim udruženjima i u filijalama PIO Fonda.

Foto.ZooMUE

„Ukoliko nisu ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju, penzioneri imaju mogućnost da ulože prigovor, u roku od pet radnih dana od dana objave preliminarne rang liste. Obaveza komisije je da u roku do pet radnih dana razmotri prigovore i po istima odluči. Nakon toga pravi se konačna rang lista“, napomenula je Timotijevićeva.

Precizirala je da će polovinom aprila na oglasnim tablama biti objavljene konačne rang liste.

„Odmah potom će se uraditi raspodela banja, uvažavajući iskazane želje penzionera i svako od njih će u kratkom roku dobiti obaveštenje o tome da je ostvario pravo na besplatnu rehabilitaciju i koja banja, od tri koje je naveo kao svoju želju, mu je dodeljena. Istovremeno, spiskovi penzionera se dostavljaju banjama i očekujemo da banje već u drugoj polovini aprila počnu da pozivaju korisnike na rehabilitaciju“, rekla je Timotijevićeva.

Još uvek, dodaje, nemaju uvid u iskazane želje po oglasu za ovu godinu, ali iz iskustva se zna da je najveće interesovanje za Vrnjačku banju, Banju Koviljača i Banju Kanjiža.

„Prošle godine bilo 40.000 prijava, a očekuje se da će i ove godine biti približno interesovanje“, zaključila je Timotijevićeva.

Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.