Predstavljen novi razvojni program “PRO-Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”

UŽICE-U Užicu je predstavljen novi razvojni projekat “PRO-Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” , koji se realizuje uz podršku Švajcarske vlade i doprinosi unapređenju kvaliteta života građana kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije.

Lokalno upravljanje
Foto.Grad Užice

Kako je istakao Dragan Mladenović, savetnik za dobro upravljanje ovog programa, lokalne samouprave dobiće pomoć kroz aktivnosti tehničke podrške, izgradnje kapaciteta i obezbeđivanja bespovratnih sredstava za projekte koji će biti odabrani kroz konkurentne procese.

“Program PRO Lokalno upravljanje za ljude i prirodu u suštini je nastavak prethodne gotovo petogodišnje inicijative pod imenom SWIS PRO, i finansira ga kao i prethodni Vlada Švajcarske kroz SDC u periodu od 1. januara 2023. do 31. decemra 2026. godine. Razvijen je u skladu sa nacionalnim zakonodavnim okvirom i ima za cilj poboljšanje kvaliteta života građana i građanki kroz unapređenje lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine. Ukupan budžet projekta je 9 miliona evra, a u zavisnosti od kvaliteta projekata sa kojima budu konkurisale, lokalnim samoupravama biće dodeljeni grantovi. Očekuje se da će javni pozivi biti raspisani tokom aprila ili maja meseca”kaže Mladenović.

lokalno upravljanje
Foto.Grad Užice

Program se realizuje u saradnji sa nacionalnim partnerima, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Minstarstvom zaštite životne sredine. Sprovodi ga kancelarija UN za projektne usluge UNOPS u saradnji sa Dečijim fondom UN (UNICEF), Populacionim fondom UN (UNFPA) i Programom UN za životnu sredinu (UNEP).

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.