Predstavljen lokalni plan za upravljanje otpadom (VIDEO)

ČAJETINA – U  Čajetini  je održana prezentacija Lokalnog plana za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina za period od 2019 – 2028. godine, koji je usvojen Odlukom SO Čajetina u februaru 2019. godine.

Projekat „Pomoć lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine“, čiji je opština Čajetina jedan od učesnika, započeo je pre 30 meseci. Cilj projekta bila je pomoć lokalnoj samoupravi da podigne nivo znanja i veština u  ovoj obasti svojim zaposlenima, kako bi oni bili što pripremljeniji za podizanje nivoa kvaliteta usluga koje opština preko svojih preduzeća pruža korisnicima.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina

„Mi smo na pola puta da postanemo prva ekološka opština u Srbiji, jer dobar deo posla smo odradili kroz odlaganje čvrstog otpada na deponijiu Duboko, ali ima još problema da rešimo sa divljim deponijama, a to ćemo rešiti Reciklažnim dvorištem, a i domaćinstva će moći sami da selektuju otpad. Postoji dobra volja, analiza i perspektiva građana, turista i vlasnika ugostiteljskih objekata i svima je cilj da nam opština bude čista na čemu njaviše moraju da rade nosioci javne funkcije“, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Lokalni tim uz pomoć domaćih konsultanata Dragane Ivanović i Velimira Mitrovića, kao i švedskih Per Olof  Halberga  i Johana Englunda, uspeo je da izradi Lokalni plan za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina za period od 2019. do 2028. godine. Po prvi put je u jednoj Lokalnoj samoupravi urađena sažeta verzija jednog strateškog dokumenta namenjena svim građanima.

Glavne aktivnosti očekuju se tokom sledeće godine kada će biti uveden novi sistem sakupljanja otpada, oformljena Centralna kompostana i započeta izgradnju Reciklažnog dvorišta.

Plan optšine Čajetina se dobrim delom oslanja na pozitivna iskustva Kraljevine Švedske, koja je danas lider u reciklaži otpada, čemu svedoči podatak da ta zemlja deponuje samo jedan odsto sopstvenog otpada.

Zlatiborpress, ZOOMUE

You may also like...