Predstava Deca otvorila 28. JPF (VIDEO)

UŽICE-Predstava „Deca“ Narodnog pozorišta iz Beograda , po stihovima istoimenog romana Milene Marković prošlogodišnje dobitnice „Ninove nagrade“ za roman godine, u režiji i na muziku Irene Popović otvorila je 28. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

Ovaj komad, kao nesvakidašnji scenski spoj muzike i poezije, u sasvim novoj scenskoj formi – operi u 17 pesama, prevodi Mileninu poeziju u muzički pokret i glas dokazujući da je poezija po svom ritmu i emociji najbliža muzici.

„Predstava govori univerzalno o jednom životnom putu.Nisam ništa očekivala jer mi je sama forma bila uzbudljiva i nikada kod nas nije to rađeno.Predstava podržava neku osnovnu ideju teatra koju ja imam ,a to je da se ljudi užive,da osećaju,da dožive katarzu i da oplemenjeni,iznervirani,uzbuđeni ili potreseni izađu iz pozorišta.Cela ekipa od reditelja,glumaca,pevača i ostalih upustili su se u igru,eksperiment koji je bio jako uzbudljiv „, rekla je Markovićeva na okruglom stolu posle predstave.

„U muzici koju sam komponovala za „Decu“ pokušala sam da pronađem boju kolektivnog glasa tj. Mileninog bića. Kompleksnost Milenine poezije i njena slojevitost mi je dala prostor da taj kolektivni glas može biti i operski, i običan, da može biti i detinji i da može biti savršen u svojoj nesavršenoj boji. Glasovi u „Deci“ su jedinstven spoj nespojivog i čini mi se samim tim dobijamo jedan nadglas koji plovi kroz prostore i koji naprosto odbija da bude definisan i uhvaćen u zamku klasične analize. Ne mogu da kažem da je bilo lako ali sam radeći Decu naučila da verujem svom instiktu i stomaku.Pokušali smo da zadržimo sve elemente opere ali da je prilagodimo.Uveli smo glumce u operski glas a zahvaljujući operskim pevačima Tamari Mitrović, Iskri Sretenović i Marku Kostiću dobili smo jedinstvenu boju.Takođe i orkestar je na sceni i deo predstave“ ,naglasila je kompozitorka i rediteljka Irena Popović.

U predstavi koja je, ujedno, i prvi premijerni naslov Narodnog pozorišta u Beogradu u ovoj sezoni igraju glumci Nela Mihailović, Suzana Lukić, Predrag Miletić, Vanja Milačić, Pavle Jerinić, Milena Đorđević, Bojana Stefanović, Bojana Bambić, Dragana Varagić, Aleksandar Vučković, Miona Marković, Teodora Sparavalo, Jelena Blagojević, Vladan Matović i pevači Tamara Mitrović, Iskra Sretović i Marko Kostić.

Kamerni orkestar nastupiće u sastavu: Nikola Dragović, Ivan Mirković, Aleksandar Jovan Krstić, Vladimir Gurbaj, Luka Sparavalo,  Aleksandra Kijanović, Pavle Rakočević, Aleksandar Petrović,  Vid Milošević i Tina Miladinović.

U predstavi učestvuje i Dečiji hor „Nade“, koji vodi Biljana Simenović.

Publika je predstavu Deca ocenila sa 4,35.

U četvrtak 2.novembra druge festivalske večeri Jugoslovensko dramsko pozorište izvešće Edipa u režiji Vita Taufera.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.