Predškolci u pekari kod „Šuljage“

UŽICE – Mališani pripremno-predškolske grupe vrtića „Neven“ igru u svom vrtiću zamenili su danas igrom sa testom. Posetili su pekaru „Šuljaga“ kako bi i sami napravili peciva koja rado jedu u vrtiću.

 

 
peka i deca 2Marina Gudurić, vaspitačica iz „Nevena“ kaže da su nedavno učili zanimanja ljudi pa je poseta najpoznatijoj pekari u gradu praktična aktivnost.
„ Ovo je bila prilika da deca dopune znanje i o putu hleba od sejanja žitarica do kupovine u prodavnici i deca su zaista uživala“, naglašava vaspitačica Marina.
Deca su u pekaru „Šuljaga“ došla sa zavidnim predznanjem. 
Šestogodišnji Marko kaže da u proizvodnji hleba učestvuje veliki broj ljudi i da ga zato ne treba nikada bacati.
„ Prvo bacimo seme, može i ručno i mašinama, da bi seme niklo potrebni su i kiša i sunce, kad nikne prvo je zeleno, a kad sazri zlatno žute boje, žanje se kombajnom i u džakovima nosi u mlin da bi dobili brašno od koga na kraju pekar pravi hleb“, ispričao je Marko.
Njegov drug Nikola dao nam je pravi recept za komplet lepinju koju rado jede u pekari „Šuljaga“.
„Treba nam kvasac, voda i brašno, dobro se zamesi, stoji 10-ak minuta ispeče, preseče dodamo jaje, kajmak i pretop i lepinja je gotova. Naučio sam ovaj recept od teča Dragana“, ističe Nikola.
pekar i deca 1Pekar Dragan Lazić kaže da su vrata njegove pekare uvek otvorena za znatiželjne goste pogotovo u ovom uzrastu, pa je ovaj skup i nazvao „kongresom pekara“.
„ Imali su priliku da vide kako se mesi testo i kako se prave lepinje, danas su pravili i kiflice, hleb i razne kolače. Inače kod „Šuljage“ nema ništa novo, lepinja, brend ove pekare, sprema se po receptu starom 80 godina“, naglašava pekar Dragan.
U ukusu Šuljagine komplet lepinje uživali su i mališani iz „Nevena“, a drugari koji su ostali u vrtiću, već na prvoj užini, probaće peciva koja su oni umesili.
 ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.