Predškolci u pekari kod „Šuljage“
UŽICE – Mališani pripremno-predškolske grupe vrtića „Neven“ igru u svom vrtiću zamenili su danas igrom sa testom. Posetili su pekaru „Šuljaga“ kako bi i sami napravili peciva koja rado jedu u vrtiću.
Marina Gudurić, vaspitačica iz „Nevena“ kaže da su nedavno učili zanimanja ljudi pa je poseta najpoznatijoj pekari u gradu praktična aktivnost.
„ Ovo je bila prilika da deca dopune znanje i o putu hleba od sejanja žitarica do kupovine u prodavnici i deca su zaista uživala“, naglašava vaspitačica Marina.
Deca su u pekaru „Šuljaga“ došla sa zavidnim predznanjem.
Šestogodišnji Marko kaže da u proizvodnji hleba učestvuje veliki broj ljudi i da ga zato ne treba nikada bacati.
„ Prvo bacimo seme, može i ručno i mašinama, da bi seme niklo potrebni su i kiša i sunce, kad nikne prvo je zeleno, a kad sazri zlatno žute boje, žanje se kombajnom i u džakovima nosi u mlin da bi dobili brašno od koga na kraju pekar pravi hleb“, ispričao je Marko.
Njegov drug Nikola dao nam je pravi recept za komplet lepinju koju rado jede u pekari „Šuljaga“.
„Treba nam kvasac, voda i brašno, dobro se zamesi, stoji 10-ak minuta ispeče, preseče dodamo jaje, kajmak i pretop i lepinja je gotova. Naučio sam ovaj recept od teča Dragana“, ističe Nikola.
Pekar Dragan Lazić kaže da su vrata njegove pekare uvek otvorena za znatiželjne goste pogotovo u ovom uzrastu, pa je ovaj skup i nazvao „kongresom pekara“.
„ Imali su priliku da vide kako se mesi testo i kako se prave lepinje, danas su pravili i kiflice, hleb i razne kolače. Inače kod „Šuljage“ nema ništa novo, lepinja, brend ove pekare, sprema se po receptu starom 80 godina“, naglašava pekar Dragan.
U ukusu Šuljagine komplet lepinje uživali su i mališani iz „Nevena“, a drugari koji su ostali u vrtiću, već na prvoj užini, probaće peciva koja su oni umesili.
ZooM