Predsednik opštine Čajetina potpisao Sporazum za klimu i energiju


ČAJETINA- Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju započet je proces u kojem se opština Čajetina obavezuje da će smanjiti emisiju CO2 i drugih gasova na teritoriji opštine za najmanje 40 odsto do 2030.godine i sprovoditi aktivnosti na efikasnoj upotrebi energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije, što će dovesti do povećanja otpornosti prilagođavanja posledicama klimatskih promena.

Foto: opština Čajetina

Opština Čajetina uz podršku Regionalne razvojne agencije Zlatibor učestvuje na projektu “Climate Action Zlatibor” koji ima za cilj uspostavljanje institucionalnog okvira za jačanje kapaciteta Zlatiborske oblasti u procesima energetske tranzicije i prilagođavanja klimatskim promenama.
Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju je inicijativa Evropske unije pokrenuta 2008.godine. Inicijativa uključuje lokalne i regionalne vlade koje se dobrovoljno obavezuju na povećanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije u svom području. Pokretanjem i povezivanjem lokalnih i regionalnih uprava koje imaju zajedničke ciljeve u skladu sa evropskim energetskim i klimatskim ciljevima, sporazum je postao jedinstvena inicijativa koja je prepoznata u evropskim institucijama.

Lokalne valsti su u mogućnosti da utiču na promene u ponašanju građana i bave se klimatskim i energetskim izazovima kroz usklađivanje javnih i privatnih interesa i integraciju održivog razvoja energije u ciljeve lokalnog razvoja.
Ovaj sporazum se potpisuje kao deo grupe Zlaiborske oblasti koju čine grad Užice i opštine Nova Varoš, Čajetina, Priboj, Prijepolje, Arilje, Kosjerić, Požega i Bajina Bašta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.