Predragova manufaktura za proizvodnju vodnjike (VIDEO)

BIOSKA –Prva asocijacija na zlatiborski kraj kada su u pitanju pića mnogima je rakija. Međutim, ovaj deo Srbije jedinstven je po tradicionalnom bezalkoholnom piću zvanom vodnjika, koje se proizvodi u jesen i smatra za pravu „vitaminsku bombu“.

Tradicionalni napitak jugozapadne Srbije nije bio toliko poznat u ostalim krajevima zemlje, tako da je Predrag pronašao prazninu na tržištu i odlučio se za razvijanje posla još na završnoj godini studija na „Poljoprivrednom fakultetu“. Danas u fermentorima proizvede i do tri hiljade litara.

„U početku su ljudi vodnjiku videli poput drugih zdravih sokova u koje se dodaje šećer. Divlje voće je oporo i ima kiselost i gorčinu, tako da je i vodnjika blago kisela, ali se može ublažiti uz kašičicu meda. Tržište u početku nije bilo naviknuto na takav ukus. Inače je vodnjika bezalkoholno piće, iako se dobija fermentacijom. Analize su pokazale da ima manje od 0,5 odsto etanola“, kaže Predrag.

Recepturu koju je utvrdio ne menja, od odnosa vode i voća do temperature u prostoriji, koja je od 14 do 17 stepeni. Sve neophodne sirovine pronalazi u rodnom selu, uz pomoć baka Dobrinke.

Vodnjika Bioska
Foto: ZooMUE

„Koristimo kleku, trnjinu, gloginju, šipurak, divlje kruške, divlje i pitome jabuke, kao i kruške takiše. Nekada je više naroda imalo u selu, više se sejalo i krčilo, a sada je dosta prostora pod šumom, tako da ima svega od tog voća. Neke od tih biljaka kuvam i u čaju, tako da me to čuva od korone i gripa“, kaže Dobrinka, koja vodnjiku proizvodi oko četiri decenije.

U Zlatiborskom okrugu vodnjika ima široku namenu.

Vodnjika kleka
Foto: ZooMUE

„Stari su je pili za jačanje imuniteta, za smanjenje holesterola i čišćenje krvnih sudova. Često je koriste i za lečenje mamurluka, a mogu da je piju i dijabetičari, jer ima samo 1,8 grama fruktoze na litar napitka“, dodaje Predrag.

Posebnost glavnog sastojka vodnjike, a to je kleka, ogleda se u tome što može da se konzumira i u sirovom stanju, ali u ograničenim količinama. Ova žbunasta biljka daje plod na svake dve godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.