Pred jubilarni Sabor lovaca u zlatiborskom kraju odstreljeno devet vukova (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru će se krajem nedelje održati jubilarni 40. Sabor lovaca Srbije. Jedan od segmenata ove priredbe je i tradicionalni lov na vuka, a tokom zime u ovom kraju već je bilo susreta lovaca sa ovim predatorom koji se, nažalost, sve ređe viđa u šumama širom zemlje.

Na područjima Murtenice, u graničnom pojasu između Čajetine i Nove Varoši, tokom zime lovci su odstrelili nekoliko jedinki vuka.

„Na potezu Murtenice ove godine odstreljeno je devet vukova – tri na našem terenu, a šest na teritoriji novovaroškog lovačkog društva“, kaže upravnik lovišta na Zlatiboru, Goran Radović.

Ono što može biti povoljna okolnost po populaciju ovog predatora jeste da se tokom predstojećeg Sabora lovaca najverovatnije neće ići u Murtenicu, zbog neprohodnosti terena.

„U opticaju su tri lokacije – Murtenica, gde je problem visina snega, zatim Čavlovac i Gruda. Praktično do samog odlaska u lov nećemo znati tačnu lokaciju, ali naše stručne službe su na terenu. Vuka ima, pratimo tragove, pa ćemo videti“, dodaje Radović.

Jubilarni sabor lovaca na Zlatiboru
Foto: Lovačko udruženje Zlatibor

Sabor lovaca održaće se po 40. put, a posle dve godine pauze, usled epidemije. Očekuje se dolazak lovaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Osim lova na vuka, koji će se održati u nedelju u ranim jutarnjim časovima, dan ranije na strelištu Zova na programu će biti pucačka takmičenja, kao i priprema lovačkih specijaliteta.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.