Prave nastavna sredstva od štipaljki, kanapa, plastičnih kesa… (VIDEO)

UŽICE – Učenici sedmog razreda Osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju Miodrag V. Matić iz Užica Pero, Nona, Vaso, Mika, Anđela i Ena svaki dan nešto novo i kreativno prave, pa su za konkurs Festivala nauke „Da smeće ne bude veće“ napravili od plastičnih kesa i taktilnu knjigu brojeva do deset. Ova knjiga, koja je osvojila izuzetnu nagradu, pomoći će deci sa oštećenjem vida da lakše uče.

„Seckali smo zajedno plastične kese, vezali u pletenicu i oblikovali prema brojevima i napravili didaktičko sredstvo: taktilni brojevi i povezivanje brojeva sa količinom. Mi smo ovo pravili za naše drugare Pera i Anđelu koji sve uče taktilnim putem“, kaže defektolog Marica Lazović.

Nisu se nadali izuzetnoj nagradi već su želeli da predstave školu i pokažu koliko mogu. A mogu dosta. Svakodnevno nastavnici i đaci prave nove didaktička sredstava od materijala koji imaju. Tako, naprimer, razlomke su napravili od kanapa, brojeve nižu na vunicu, a slova koja prepoznaju ispisana su na štipaljkama…

„Od svega se može napraviti nešto, od kesa, čepova… Deca kroz igru uživaju i savladavaju gradivo, radimo na svim sferama razvoja baš kroz igru i učinak je mnogo bolji, zato i imamo rezultate“, kaže Marica.

A sfere razvoja su manipulativna spretnost, vizuelna, auditivna i taktilna percepicija, kao i razvoj pažnje, koji su im, kako ističe Marica, bitniji od znanja koja će usvojiiti. A najbitinije je da na tom putu i nastavnici i deca uživaju na časovima.

„Ovaj posao mora pre svega da se obožava i voli da bi se imala volja i išlo napred. Stvarno se uživa u radu sa ovom decom, jer oni su najiskrenija i najvoljenijih bića na planeti“, dodaje Marica.

Osnovna škola Miodrag V. Matić iz Užica jedina je u Zlatiborskom okrugu za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju. Pohađa je 37 učenika, a u programu podške je oko 500 dece.

 

You may also like...