Pozitivno Užice traži smenu Snežane Janjić

UŽICE-Pokret Pozitivno Užice uputio je zahtev gradonačelniku i Gradskom veću za hitno preduzimanje mera za zaštitu zdravlja i života građana Užica zbog prekomernog zagađenja vazduha,saopštio je danas predsednik Pokreta Branislav Mitrović.

 

Pozitivno Užice podseća da je prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine konstatovano da je vazduh u Užicu treće kategorije zbog pekomernog zagađenja.

“U toku prošle godine vazduh u Užicu je 110 dana imao koncentraciju suspendovanih čestica veće od graničnih .Naučna istraživanja u direktnu vezu dovode povećanje koncentracije ovih čestica i obolelih od kancera pluća,kao i povećanu smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja.U Užicu je znatno povećan broj obolelih od astme i bronhitisa u zimskim mesecima,kada je koncentracija ovih čestica i do 61 od dozvoljenih 40 mikrograma po metru kubnom”,saopšteno je iz Pokreta Pozitivno Užice.

Oni podsećaju da je nakon objavljivanja izveštaja republičke Agencije gradska vlast obavestila Užičane da je formiran stručni tim na čelu sa gradskom većnicom za ekologiju Snežanom Janjić,koji je do 15.novembra trebao da izađe u javnost sa predlogom mera kako da se stanovništvo zaštiti od aerozagađenja.

“Do današnjeg dana nema predloženih mera,kao ni odgovora Vlade Srbije na zahtev da se Užicu dodeli status ugrožene sredine.Zbog toga tražimo da se odmah donese akcioni plan i mere kojim će se zaštiti zdravlje i životi Užičana.Da se uputi poziv ministarki Snežani Bogosavljević Bošković da poseti Užice i upozna se sa problemom aerozagađenja i o tome obavesti Vladu”, navodi se u saopštenju Pozitivnog Užica.

Iz ovog Pokreta traže od gradonačelnika Tihomira Petkovića da upozna javnost o iznosu koji grad prihoduje od ekoloških taksi,koje uplaćuju građani i privreda,kao i gde je utrošen taj novac.

“U slučaju da lokalna vlast odmah ne preduzme odgovarajuće mere,očekujemo,za početak. da ostavku podnese gradska većnica za ekologiju Snežana Janjić,kao moralni čin zbog neodgovornog ponašanja,koje direktno utiče na zdravlje i živote Užičana”,saopšteno je iz Pokreta Pozitivno Užice.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.