Pozitivno Užice traži reformu javnog sektora

UŽICE-Pokret Pozitivno Užice uputio je danas gradskoj vlasti predlog sa konkretnim merama  za reformu javnog sektora,kojima bi se uveo red u javni sektor i sprečilo gubljenje investicija kao što se desilo sa Postrojenjem za preradu otpadnih voda.

 

 Reforme bi se,kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare,  sprovele u dve faze:
U prvoj fazi  gradska vlast mora da uspostavi sistem objedinjene javne nabavke , kojim bi  sa jednog mesta , Gradska komisija za javne nabavke sprovodila zajedničke  javne nabavke za gradske uprave, javna i javno-komunalna preduzeća, ustanove , škole.
Na ovaj način bi se zajednički nabavljala dobra, pre svega: električna energija, gorivo, kancelarijski materijal, sredstva za higijenu, kao i  telekomunikacione usluge (mobilne telefonije, interneta), osiguranja, revizije, usluge DDD i sl.
Ovo bi ,tvrde u Pozitivnom Užicu,dovelo najpre do  značajnih ušteda jer se nabaljaju veće količine, ali bi se uvele i veće kontrole budžetskih rashoda .
Sve pravne radnje i pripreme za ovu fazu se moraju sprovesti odmah, kako bi sistem objedinjene javne nabavke startovao sa radom od nove budžetske godine.
U drugij fazi, koja je kompleksnija, uvažavajući stručna mišljenja i iskustva,   potrebno je pristupiti formiranju užičkog Komunalnog holdinga, koji bi objedinio sva JP i JKP u jedinstven sistem.
Pozitivno Užice navodi da bi formiranjem Komunalnog holdinga postigli  sledeće:
Umesto dosadašnjih 9 direktora imali bi jednog generalnog direktora
Umesto 9 nadzornih odbora  koji imaju po 3 člana imali bi jedan NO
Značajne uštede i efikasnost jer Holding bi imao objedinjene službe  administrativnih  , finansijskih, računovodstvenih i opštih poslova
Holding bi imao jedinstveno tekuće održavanje nekretnina, sredstava i opreme.
Holding bi obavljao poslove javnih nabavki za ceo sistem, čime bi se postigle značajne uštede jer se nabavlja veća količina, a i ima li bi  mnogo veću mogućnost kontrole šta se nabavlja i po kojim cenama , jednom rečju  sprečavanjanje korupcije i pljačke
Usaglašena finansijska, investiciona i razvojna politika na nivou celog grada 
Jasna slika o svim zaposlenim , njihovim zadacima i učinku 
Mnogo bolja koordinacija između JP i gradsih uprava i gradskog veća
Mnogo bolja upravljnje i stavljanje u funkciju imovine JP
Jedinstven informacioni sistem , dostupnost podataka
Komunikacija sa korisnicima usluga sa jednog mesta
Bolje praćenje , kontrola i nadzor nad svim segmentima komunalnog sistema
 
Sve ovo bi dovelo do efikasnijeg  i jeftinijeg komunalnog sistema koji bi pružao kvalitetnije usluge  i privredi i stanovništvu po nižim  cenama,  koji bi bio poluga , a ne prepreka razvoju Užica.,tvrde u ovom pokretu.
 
 U suprotnom, ako se ne pristupi ozbiljnoj reformi užičkog javnog sektora, ponovo ćemo doći u situaciju da nam projekti vredni više miliona evra propadaju, a posle toga ćemo raspravljati i tražiti krivce,poručuju iz Pozitivnog Užica.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.