Pozitivne reakcije Požežana na akciju „Brzo i lako sad odvaja svako“


POŽEGA – Tokom ove sedmice biće organizovano prvo odvoženje otpada koji su građani Požege odvojili u plave kante. Podela tih kanti počela je prošlog meseca a ukupno ih je na raspolaganju oko 4500. U njih se odlaže suvi otpad, odnosno papir, plastika i metal. Marija Golubović iz JKP „Naš dom“ kaže da su reakcije građana na akciju „Brzo i lako sad odvaja svako“ izuzetno pozitivne.

Građani naselja Treći rejon, koji su među prvima dobili plave kante, već su ih napunili pa će uskoro uslediti i prvo preuzimanje selektovanog kućnog otpada koji će se transportovati do deponije Duboko. Stanovnici koji žive u stambenim zgradama takođe će moći da vrše primarnu selekciju otpada, ali u specijalne kontejnere koji će biti uskoro postavljeni na mestima gde već postoje kontejneri za otpad. Plavi će, kao i kante iste boje, biti namenjeni za odvajanje suvog otpada dok će se u žute odlagati staklo. Marija Golubović kaže da se trenutno radi na edukaciji građana za odvojeno sakupljanja otpada. U uputstvu koje su Požežani dobili uz plavu kantu stoji između ostalog i da se u posudu za plastični otpad ne odlažu plastične čase i kašike, kao ni plastične folije, džakovi i kese. Preporuka je da se prilikom odvajanja prazna ambalaža najpre ispere vodom, a po mogućnosti i spljošti kako bi se prostor u kanti racionalnije koristio.

“Pošto će dugo stajati, na svakih petnaest dana će se vršiti pražnjenje, da se ne bi osećali neprijatni mirisi ambalaža treba da se ispere pa da se ubaci unutra. Sa flaša i tegli pre ubacivanja u žuti kontejener potrebno je skunuti čepove i poklopce. Papirni otpad koji ne treba odvajati u plavu kantu su zamašćene i uprljane kutije, papiri i ubrusi, pelene, masni, plastificirani papiri uključujući plastificirane magazine i brošure. Mnogo građana nas je pitalo šta smatramo pod metalnim otpadom. Metalni otpad koji ne treba odvajati u plavu kantu su konzerve od farbi, razređivača i mašinskog ulja, plinske boce, a pod metalnim otpadom koji treba odvajati podrazumevamo limenke za piće, konzerve za hranu, metalne čepove i poklopce”, ističe Marija Golubović.

Projekat primarne selekcije otpada sprovodi se u četiri regiona za upravljanje otpadom koji obuhvataju ukupno sedamnaest gradova i opština u Srbiji, a medju njima je i region Duboko. Zajednički cilj je povećanje stope reciklaže na 15 odsto u naredne dve godine. Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije uz pomoć EU i vlade Kraljevine Švedske.

Radio Požega

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.