Požežani u odbrani Borjaka (VIDEO)

POŽEGA-Lokalna vlast u Požegi planira da raskrči šumu na obodu grada i napravi tu komercijalne objekte.Zbog toga su izmenili i Plan generalne regulacije. U odbranu šume ustali su meštani u nameri da spreče uništavanje,kako kažu,jedinih pluća grada.

U dosadašnjem Planu generalne regulacije Požege prostor Borjaka definisan je kao park-šuma,zaštićena i jedina u gradu.Izmenama Plana ona postaje građevinsko zemljište koje već ima namenu.

„Planiraju da u Borjaku izgrade kompleks restorana i bungalova,tvrdeći da neće dirati borove,što je naravno nemoguće.Zato tražimo od Skupštine opštine da odbije promenu Plana generalne regulacije i da Borjak ostane šuma kao što je i do sada bila,jer je to zelena površina koju bi svaki grad poželeo da ima“,kaže  Radojko Radovanović iz Inicijative za Požegu i navodi da je izmena Plana u suprotnosti sa Zakonom o šumama.

Kao odgovor na protest meštana stiglo je saopštenje predsednika opštine Požega Milana Božića u kome se navoda da ukoliko dođe do seče šume,da će se ukloniti samo stabla sklona sušenju ili su se osušila,a da su sve druge informacije zlonamerne.

Požežani poručuju predsedniku da neće odustati ,kao što nisu ni početkom godine kada su osujetili pokušaj lokalne vlasti da iz opštinske kase kupe za 12 miliona dinara nelegalni objekat čiji je jedan od vlasnika suprug predsednice Skupštine opštine.

I sa ovog protesta zatražili u smenu opštinskog rukovodstva.

You may also like...