Poželjna vakcinacija mladih od 12 do 18 godina

SRBIJA – Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstatinidis apelovao je da se i mladi od 12 do 18 godina vakcinišu protiv korona virusa, ukazujući da delta soj mnogo češće pogađa upravo tu populaciju. Prema njegovim rečima, Udruženje poziva na vakcinaciju upravo zbog toga što se, kako navodi, kriva epidemije pomera prema tim starosnim grupama i zato što postoji izmena u strukturi morbiditeta.

Konstatinidis kaže da Udruženje preporučuje u ovom trenutku samo Fajzerovu vakcinu, koja je registrovana za uzrast od 12 do 15 godina.

Vakcinacija glumaca
Foto: ZooMUE

„Jednostavno nije moguće preporučiti vakcinaciju nekom drugom vakcinom osim one koja je odobrena i u Americi i Evropi i konačno u našoj zemlji“, naveo je.

Kako je pojasnio, Udruženje je ranije dalo zvaničnu preporuku u saradnji sa Agencijom za imunizaciju koja podrazumeva da se vakcinišu pre svega ugrožena deca, odnosno deca koja su u riziku da dobiju teške oblike kovida 19, a to su gojazni, šećeraši, oboleli od nekih neuroloških ili srčanih bolesti.

Međutim, aktuelna epidemiološka situacija nalaže da se uputi apel da se vakcinišu i ta deca, ali i sva ostala.

„Ovo je trenutak da pozovemo i kažemo da bi bilo poželjno da se svi vakcinišu. Razlog je što se izmenila epidemiološka situacija i što delta soj mnogo češće zahvata populaciju od 12 do 29 godina, gde je i grupa od 12 do 15, ali i od 12 do 18“, naveo je Konstatinidis.

Izmena u strukturi već je zabeležena u SAD, Velikoj Britaniji, ali i u Indoneziji, a tamo, kako kaže Konstatinidis, sve je više mladih koji su oboleli i sve je veći broj mladih koji se leče u bolnicama.

Dodaje da deca često imaju asimptomatske oblike ili blagu kliničku sliku i ističe da bi se njihovom vakcinacijom zaštitili i odrasli.

Izvor: Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.