Požega prenosi „pelcer“ Priboju

PRIBOJ – Pionirski poduhvat dualnog obrazovanja u požeškom kraju za devet godina pokazao se kao model kako da mladi odmah po završetku školovanja dobiju posao i ostanu u svom kraju, a poput pelcera dobre prakse, taj koncept se širi i na Priboj.

Iako su na raspustu, učenici Tehničke škole iz Požege, stipendisti preduzeća u kojem stiču veštine po modelu dualnog obrazovanja, sa tim konceptom upoznali su vršnjake iz Priboja.

Pretvaranje bivšeg pogona FAP-a u industrijski park i Slobodnu zonu omogućava da u pribojski kraj dođu preduzeća koja koriste savremene tehnologije.

„Ako Priboj ne bude imao više ovako dobrih primera kao što je ‘Inmold‘, bojim se da će mladi ljudi odlaziti, jer je čini mi se i ovo što sad FAP pokušava da radi sa vojskom i oklopnim nekim vozilima, čini mi se već da postoji nedostatak mlade radne snage”, rekao je Zvonko Prijović, profesor Mašinsko-elektrotehničke škole iz Priboja.

Dugoročno rešenje je dualno obrazovanje po zahtevima privrede, kao u Evropi – stipendiranjem srednjoškolaca i studenata koji na taj način imaju garantovan posao.

„Mi se trudimo da napravimo naš srpski dualni sistem obrazovanja, koji će da da zavidne rezultate i na kome možemo i mi da se ponosimo, da kažemo evo deca su tu, zainteresovana su, zadržali smo decu kod sebe”, ispričao je Tomislav Miletić, glavni mentor praktične nastave.

Uz učenje i druženje doći će i do znanja, a u domaćim preduzećima koja investiraju u školovanje tih radnika i stručnjaka, zarade pariraju mnogim stranim kompanijama u Srbiji.

RTS, foto: A. Rovčanin

You may also like...