Požega : Odbačena tužba Mitrovićeve protiv Divovića

POŽEGA-Osnovni sud u Požegi odbacio je u celosti tužbu Zorice Mitrović, predsednice Skupštine opštine Požega, protiv Aleksandra Divovića iz ovog mesta, jednog od viđenijih učesnika serije protesta protiv lokalne vlasti.

Šefica požeškog parlamenta tužila je Divovića, pravnika i publicistu, za uvredu tokom javnog govora 11. februara, na prvom protestu Požežana protiv odluke opštinskog rukovodstva da za 100.000 evra, za potrebe sportske dvorane, otkupi nelegalno izgrađeni i nedovršeni objekat sa četiri ara placa, koji je u vlasništvu upravo porodice Zorice Mitrović.

Aleksandar Divović je svoju odbranu zasnovao na ustavnom načelu slobode mišljenja i izražavanja, različitim međunarodnim konvencijama i sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava. Sud u Požegi zaključio da vrednosni sudovi o javnim ličnostima ne bi trebalo da potpadaju pod odrebde krivičnog zakonodavstva i oslobodio Divovića svake odgovornosti.

Divović je „pobedio“ Zoricu Mitrović u prvostepenom postupku, ali ga u istoj sudskoj instanci čeka završetak još jednog postupka po tužbi lokalnih funkcionera. Za tri uvrede tokom protesta tužio ga je i predsednik opštine Požega Milan Božić.

Blic

You may also like...