Povratak na vodosnabdevanje sa Vrutaka u narednih mesec dana (VIDEO)

UŽICE – Početkom ove godine, Užičani su počeli da piju vodu prerađenu u novoj fabrici vode na Cerovića brdu. U  tehnološki proces prerade uvedeni su ozonizacija i fileteri sa aktivnim ugljem. Još uvek se koristi sirova voda sa Sušičkih vrela, a povratak na akumulaciju Vrutci, koja se poslednjih godina nije koristila za vodosnabdevanje, zbog zagađenosti algama-cijanobakterijama, očekuje se u narednih mesec dana. 

Zato će se, u jednom periodu Užice pijaćom vodom snabdevati isključivo sa cisterni.

„Mora da se uradi velika analiza vode i za to vreme od 10 do 15 dana mi moramo proglasiti vodu za sanitarnu upotrebu, ne zato što je ona neispravna, već zato što zakon tako nalaže. Potom se rade još dve male analize, pa se u sistem pušta pitka voda“, direktor užičkog „Vodovoda“ Duško Ljujić.

On ističe da razloga za nepoverenje kod građana nema i da će voda biti dobrog kvaliteta. Početkom godine akumulacija Vrutci  je bila u fazi cvetanja sa mnogo cijanobakterija, čija je brojnost od septembra počela da opada, pa ih u pojedinim delovima vodozahvata nije ni bilo.

„Akumulacija je trenutno u dosta dobrom statusu i algi ima tek u tragovima. Mi svakodvnenevno pratimo situaciju i biraćemo vodu koja je najkvalitetnija iz akumulacije. Fabrika je sa moćnim tehnologijama koje su skupe, ali i efikasne“, dodaje Ljujić.

Od početka organizovanog vodosnabdevanja u Užicu, proteklo je 80 godina. Jubilej nije zvanično obeležen, ali bi za Užičane svakako bilo najznačajnije da svi planovi za bolji kvalitet vodosnabdevanja, uključujući, osim nove fabrike vode i skupu, ali neophodnu rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže budu realizovani.

You may also like...