Povišeno UV zračenje u celoj Srbiji

SRBIJA – U celoj Srbiji danas će biti visok stepen UV zračenja, pokazuje prognoza ovog indeksa Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Slično će biti i u naredna dva dana.

UV indeksa ima 11. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Danas će cela Srbija biti narandžasta, sa indeksom od 6 i 7, a jedino će umeren i žut biti danas u Somboru. Sutra će žuto biti na Paliću, Zlatiboru i u Požegi, a u sredu na Paliću, u Kikindi, na Kopaoniku i u Peći.

foto.zoomue

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje.

„Novosti“ savetuju i da nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. 

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru. 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.