Povećan broj pacijenata sa simptomima sličnim grupu


POŽEGA– Virus gripa izolovan je na području Vojvodije i Beograda. U požeškom kraju još nema zvanične potvrde o njegovom prisustvu, ali povećan broj pacijenata sa simptomima sličnim grupu navode na sumnju da je ipak tu. U požeškom Domu zdravlja najveći broj obolelih je registrovan na dečjem odeljenju. Direktorica ove ustanove Tatjana Nestorović kaže da su u pitanju uglavnom virusne respiratorne infekcije praćene temperaturom.

“Imamo porast respiratornih infekcija. Dakle infekcija koje idu uz slinjenje, šmrkljanje, kašljanje, jako visoke temperature koje traju od tri do pet dana. To imamo posebno kod dece. Kod pojedine se pojavi i povraćanje i propratno proliv i malaksalost. To je nešto što po kliničkoj slici liči na virus gripa”, kaže doktorka Nestorović.

foto.ilustracija

„Ukoliko se radi o detetu starijem od četiri meseca, koje nema hroničnih bolesti i čije je opšte stanje dobro, nije neophodno žuriti kod pedijatra. Detetu davati što više tečnosti, prilagoditi ishranu i po potrebi spuštati temperaturu. Ako se stanje ne poboljša ni nakon par dana neophodno je dete dovesti na pregled“, savetuje Nestorovićeva.

Radio Požega

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.