Potrošačka korpa u septembru porasla, kupovna moć opala

SRBIJA –  Kupovna moć merena odnosom nove prosečne, odnosno nove minimalne potrošačke korpe i prosečne neto zarade u septembru je bila manja u odnosu na avgust, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

Iz Ministarstva navode da je prosečna potrošačka korpa za septembar iznosila 89.866,09 dinara i da je bila veća od avgustovske korpe za 1.583,30 dinara ili za 1,8 odsto, a u odnosu na korpu od pre godinu dana za 14,9 procenata.

Minimalna potrošačka korpa za septembar je iznosila 46.652,08 dinara i bila je veća za 922,51 dinar ili za 2,0 odsto od avgustovske potrošačke korpe, dok je u odnosu na septembar prošle godine minimalna korpa bila veća za 15,8 odsto.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe u septembru je bilo potrebno 1,20 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,62 prosečne zarade.

Mesec dana ranije, za pokriće prosečne korpe bilo je neophodno 1,17 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,61 prosečne zarade.

U septembru prošle godine je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,20 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,62 prosečne zarade.

Posmatrano po gradovima, u septembru su kupovnu moć iznad republičkog proseka imali Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

U ostalim gradovima, koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, ali nije bila dovoljna za pokriće prosečne korpe.

TANJUG

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.