Potpisom protiv prodaje sirovog lignita

UŽICE – Užičani će do nedelje, 25. aprila, moći da podrže inicijativu „Potpiši prodiši“ na lokacijama: kafe bar Makamara, plato ispred Užičke gimnazije, plato ispred Njujorkera i mali trg. Inicijativu je pokrenulo Udruženje građana Srbija u pokretu kojom se zalaže za zabranu prodaje sirovog lignita fizičkim licima i prelazak na kvalitetnije vrste uglja.

Prvobitna akcija pokrenuta je u martu ove godine, ali usled onemogućavajućih epidemioloških i vremenskih uslova, kampanja je pauzirana. Cilj je da se skupi 30 000 potpisa na nivou cele države i pokrene narodna inicijativa za promenu Zakona o zaštiti životne sredine.

„U doba pandemije i masovnih respiratornih oboljenja, smanjenje zagađenosti vazduha postavlja se kao prioritet. Sirovi lignit, bez tehnološke obrade, sadrži preko 40 odsto vlage, 15 odsto pepela i poseduje nisku toplotnu moć koja iziskuje njegovu veću potrošnju u okviru jedne grejne sezone. Ova akcija ukazuje na neophodnost ukidanja prodaje sirovog lignita fizičkim licima što će rezultirati umanjenjem njegove upotrebe u individualnim ložištima“, navodi su saopštenju UG Srbija u pokretu.

Akciju prikupljanja potpisa omladina Užica će simbolično zatvoriti u nedelju, 25. aprila u 11 časova, čišćenjem dečijih terena u Turici. Svi zainteresovani za akciji mogu se prijaviti prilikom potpisivanja peticije. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.