Potpisi za peticiju za Dan sećanja na ubijene žene

UŽICE-Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka Kampanje „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ Ženski centar Užice danas je  na Trgu partizana  prilkupljao  potpise građana za peticiju da se 18. maj proglasi Danom sećanja na ubijene žene u Srbiji.

Predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Radmila Gujaničić istakla je da je ovaj datum izabran je kao dan sećanja na sedam žena koje su ubijene u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja 2015. godine u Srbiji, od strane muških članova porodice i partnera. U okolini Kanjiže ubijene su četiri žene, istog dana u blizini Velike Plane nasilnik je ubio bivšu suprugu, a potom su u Čačku i Beogradu dve žene ubijene od strane svojih supruga.

„U Srbiji, svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno, dok svaka druga u nekom trenutku života pretrpi nasilje od strane partnera ili člana porodice. U Srbiji je na osnovu podataka kojim Centar raspolaže, od 2009. godine ubijeno preko 200 žena, preko 300 dece lišeno je majčinske brige i ljubavi, a mnoge porodice su izgubile svoje ćerke, sestre, ujne. Neuspeh države da zaštiti živote žena ima veliki uticaj i nesagledive posledice kako na pojedince, tako i na društvo u celini“,naglašava Gujaničićeva.

Kampanja traje od 25. novembra do 10.decembra a potpisivanje peticije će trajati do aprila naredne godine, a posle sakupljenih potpisa iz cele Srbije, Mreža žene protiv nasilja kojih je 27 u Srbiji, inicijativu će sa svim spiskovima predati Vladi Republike Srbije, Narodnoj skupštini i Odboru za ljudska i manjinska prava.

foto-1-nasilje

You may also like...