Potpisan ugovor za projekat povećanja mera energetske efikasnosti (VIDEO)

KRALJEVO – Grad Užice potpisao je ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike, vredan 9 miliona dinara, a odnosi se na povećanje mera energetske efikasnosti.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ističe da danas počinje projekat smanjenja potrošnje električne i toplotne energije, odnosno povećanje energetske efikasnosti na teritoriji Srbije.

„Ovo jeste bio prvi javni poziv i ovo jeste tek početak, ali ovi ugovori koji su danas potpisani predstavljaju prvi korak da učinimo sve što možemo i da smanjimo potrošnju za najmanje 40 odsto. Treba da omogućimo da svako domaćinstvo ima mogućnost da zameni svoje prozore, stolariju, da izoluje svoju kuću ili zgradu i da zameni svoje kotlove nekim boljim energentom koji je energetski efikasniji“, kaže Mihajlovićeva.

Grad Užice je izdvojio dodatnih 9 miliona, tako da će za ove mere ukupno biti izdvojeno 18 miliona dinara.

„Poslednjih 6 godina grad Užice sufinansira mere energetske efikasnosti sa dva cilja. Prvi je da poboljšamo energetsku efikasnost individualnih objekata, a drugi je da poboljšamo kvalitet vazduha u našem gradu“, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

Gradonačelnica Užica ističe da će u toku ove godine biti finansirano oko 1.000 objekata u okviru ovog projekta.

„U prethodnih 6 godina izdvojeno je za ove mere oko 110 miliona dinara, a samo za ovu godinu biće izdvojeno 55 miliona i to sve govori koliko nam je važno da poboljšamo energetsku efikasnost u našem gradu i da poboljšamo kvalitet vazduha“, zaključuje Raković Radivojević.

Mere energetske efikasnosti koje se finansiraju odnose se pre svega na zamenu stolarije, nabavku kotlova na gas i na spoljašnju izolaciju, a konkurs će biti raspisan u julu.

Potpisivanje ugovora
Foto: ZooMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.