Potpisan protokol o saradnji između Matice srpske i Bajine Bašte (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Opština Bajina Bašta potpisala je sporazum o saradnji sa Maticom srpskom. Posebnost ovog čina ogleda se u činjenici da je ovo prva opština južno od Save i Dunava sa kojom je najstarija srpska kulturna ustanova ozvaničila saradnju.

Potpisivanjem ovog sporazuma Bajina Bašta je, prema rečima predsednice opštine, dodatno prepoznata kao svojevrsna prestonica ćirilice u Srbiji.

„Drago mi je što ćemo uz njihovu pomoć otvoriti Muzej ćirilice u Rači, uz njihove sugestije o aktivnostima i sadržajima koji će biti zastupljeni u toj ustanovi“, kaže Vesna Đurić, predsednica opštine.

„Matica srpska u opštinama širom Srbije pronalazi segmente koji su značajni za nacionalnu kulturu, a to je upravo negovanje ćirilice u Bajinoj Bašti“, ističe generalni sekretar Matice srpske, Milan Micić.

Osim kroz aktivnosti usmerenih ka očuvanju ćirilice, ova saradnja trebalo bi da se realizuje i u vidu obezbeđivanja književnih dela za lokalne biblioteke.

„Ovo je grad iz kojeg potiču moja dva prijatelja, savremeni pesnik i akademik Milosav Tešić i Gojko Tešić, istoričar književnosti. Prirodno je da Matica srpska dođe u grad ćirilice, a obećavam da ćemo se, kada naredni put dođemo, postaramo da obogatimo književne fondove ovog mesta“, kaže Selimir Radulović, upravnik biblioteke Matice srpske.

Odlaskom u nekadašnju južnu Ugarsku račanski monasi su, na neki način, svojom prepisivačkom delatnošću predstavljali preteču „Letopisa Matice srpske“, najstarijeg književnog časopisa u svetu, koji će naredne godine navršiti dva veka postojanja, a koji je ovom prilikom promovisan u Bajinoj Bašti.

„Mi čuvamo tu klicu poteklu od račanskih monaha koji su iz ovih došli u naše krajeve. Časopis traje skoro 200 godina i to je velika stvar za srpsku kulturu“, ističe Zoran Đerić, urednik „Letopisa Matice srpske“.

Osim Dana ćirilice i formiranja Muzeja ćirilice, Bajina Bašta je otvaranjem Parka ćirilice izrazila težnju da svoje građane od malih nogu upozna sa nacionalnim pismom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.