Pošumljena 3 hektara izgorele šume na Tari

TARA-Uz pomoć japanske kompanije Tošiba na Tari je završena prva obimna akcija obnove požarišta ,saopšteno je iz Nacionalnog parka Tara.

 

Tokom jednomesečne akcije pošumljavanja predela uništenih požarom na ovoj planini,zasađeno je 67 sadnica Pančićeve omorike,7.500 sadnica bora i smče na ukupno 3 hektara na Zaovinama,gde je čak trećina šuma izgorela u požarima 2012.godine.

Po rečima pomoćnice direktora JP Nacionalni park Tara Milice Tomić ova akcija deo je dugoročnog projekta obnove požarima narušenog ekosistema Tare.

“Početak obnove uništenih šuma na Tari je kruna aktivnosti JP NP Tara ove godine i primer kojim sve šumovlasnike pozivamo da raščiste svoja požarišta,kako bismo i naredne godine mogli da nastavimo sa obnovom.Ovogodišnjom akcijom bilo je obuhvaćeno i 7 privatnih parcela na Zaovinama,a nadzor i brigu o posađenim sadnicama preuzeli su naši šumski inženjeri”,kaže Tomićeva.

Projekat je podržala kompanija Tošiba u sklopu aktivnosti za umanjivanje posledica globalnog zagrevanja i očuvanja biodiverziteta na planeti,uz podršku ambasade Japana u Srbiji.

“Drago nam je što učestvujemo u projektu,važnom i značajnom za sve nas.Prvi i najteži korak smo napravili i sada nastavljamo sa kampanjom “Tošiba ume da posadi šume”,da bismo i korisnicima naših tehnologija u Srbiji omogućili da postanu deo obnove i očuvanja Tare”,rekao je,kako se navodi u saopštenju iz NP Tara, menadžer prodaje u kompaniji Tošiba za Srbiju,Crnu Goru i Makedoniju Miroslav Aničić.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.