Poštuj mladost – poštuj život (VIDEO)

UŽICE – Od septembra, odnosno, od početka školske godine, u Užicu se realizuje projekat “Poštuj mladost – poštuj život”. Cilj ovog projekta je da se učenici osnovnih i srednji škola, kroz razgovore i predavanja upouznaju sa bolestima zavisnosti.

Alkoholizam, narkomanija, pubertet, bolesti zavisnosti, adolescencija… O tome je do sada više od  pet hiljada mladih iz Užica razgovaralo na predavanjima u okviru projekta “Poštuj mladost – poštuj život”.

„Sve teme koje su koncipirane na prevenciji bolesti zavisnosti prilagođene su uzrastima. Uzrasne grupe koje su obuhvaćene su učenici od drgugog do osmog razreda osnovne škole i od prvog do trećeg razreda srednje škole. Sve teme su prilagođene njihovom uzrastu, godinama i sam koncept tribina je prilagođen njihovim godinama“ ,kaže psihijatar i rukovodilac projekta Maja Lazić.

Tokom tribina psiholozi i pshijijatritri razgovaraju sa decom, o svim temama koje se odnose na oblast bolesti zavisnosti.

„Tribine nisu zamišljene kao stereotipan način predavanja, nego jedna interaktivna radionica sa učenicama. Želimo da čujemo šta oni znaju o psihoaktivnim supstancama, koje su zablude koje imaju, da im to razrešimo, i koji je to pravi put kako oni treba da idu dalje i kakav odnos prema tim supstancama treba da imaju“, kaže Maja Lazić.

Ove tribine prilika su da učenici postave pitanja ali i pričaju sa stručnjacima o svojim iskustvima kada su ove osetljive temame u pitanju.

„Ovo predavanje mnogo znači svim učenicima koji su prisustvovali, zato što mogu lako da prepoznaju svoje probleme i lakše će ih rešiti uz pomoć nekog sebi bližeg ili da se obrate stručnjacima“, kaže učenica prvog razreda Ekonomske škole u Užicu, Sandra Radovanović.

„Veoma je značajno jer smo u ovom uzrastu imali priliku da nam stručnjaci pričaju o tim problemima. Znaćemo da reagujemo da ako naši drugari ili mi prolazimo kroz takve probleme, da im pomognemo“, kaže učenica prvog razreda Ekonomske škole u Užicu, Sara Pejić.

Psiholog Snežana Janković, kaže da su sve ove teme generalno problem mladosti. Dodaje da smo svi svesni da deca danas znaju za sve nedozvoljene supstance, a i da pojedini već imaju iskustva sa tim.

„Kada imas 15,16,17 godina, ti ne možes da dobaciš u svom razmišljanju čak ni do 25-te godine i da razmišlčjaš kakav ću ja biti sa 25, 30 ili 40 godina, da li ću biti bolestan, da li ću umreti od toga ili neću. Mnogo je bitno da prihvate da nije dobro ulaziti u tu priču“, objašnjava psihijatar Snežana Janković“

Cilj projekta nije da se deca uplaše, već da ih nateraju da razmišljaju, da shvate ko su zavisnici, zašto je poverenje veoma važno.

„Na nekim predavanjima su me pitali o izlečenju. Kako se to čuje ili nekoga znaju lično, ili nekoga iz porodice, oni misle da određeni programi odvikavanja znače izlečenje. Ne znače izlečenje. Ja obično kažem leči se upala grla. Znači, imamo upaljeno grlo, popijem lekove i ozdravim. Kad su u pitanju bolesti zavisnosti, vi samo moćete da apsitnirate, znači da prestanete da koristite neku susptancu“, kaže Snežana Janković.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo zdravlja. Ideja je da na kraju prvog polugodišta bude urađena analiza rezultata, kako bi projekat nastavili u budućnosti, što bi dalo dugotrajne rezultate.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.