Postavljanje javne rasvete u opštini Čajetina

ČAJETINA-U toku je priprema dokumentacije za izgradnju javne rasvete na teritoriji opštine Čajetina.

rasvetaRadovi na izgradnji rasvete u MZ Čajetina počinju ove nedelje. Biće položen kabal i podignuti stubovi u ulicama Ćaldov put, Kaldrma, Dr.Krstića, Ćeten, i Braće Srgilović. Vrednost radova je 1.500.000,00 dinara. U toku avgusta biće realizovani radovi na izgradnji javne rasvete duž pešačke staze Zlatibor-Čajetina, niz Kaldrmu. Takođe, ova staza biće uređena prema postojećoj projektnoj dokumentaciji i postavljen prateći mobilijar, letnjikovci i drvene stepenice.
Mesna zajednica Zlatibor priprema javnu nabavku za postavljanje rasvete u centru naselja, u ulici od Autobske stanice ka Kraljevom trgu, u Ulici Prote Simića (naselje Zova) i postavljanje instalacija za izgradnju javne rasvete niz reku Obudojevicu uz buduću pešačku stazu. Podsećanja radi, Opština je pripremila javnu nabavku za regulisanje i uređenje toka reke Obudojevice od pijace do kraja naselja. Ove nedelje završava se podizanje stubova pored hotela Dunav, u Ulici Dragoslava Zeke Smiljanić, koji su bili uklonjeni tokom rekonstrukcije kolovoza. Takođe, biće podignuto nekoliko stubova rasvete koji nedostaju u naseljima Kamalj, Obudojevica, Gajevi i Centar, prema zahtevima građana i planu MZ Zlatibor.
U pripremi je nabavka za rasvetu na prilaznom putu ka selu Dobroselica i osvetljenje dela oko crkve. Mesna zajednica LJubiš planirala je sredstva za osvetljenje oko crkve u selu. Ideja lokalne samouprave je da sva naselja imaju javnu rasvetu najpre u centru. 
U toku 2014.godine biće završena javna rasveta u centru MZ Mačkat, obzirom da je to jedan od najfrekvetnijih poteza u opštini, kao i centar sela Jablanica. 
Opredeljena su sredstva da se ove godine uradi deo rasvete u MZ Rudine i MZ Šljivovica. Biće postavljene svetiljke i na postojeće stubove u MZ Kriva Reka.
U cilju uštede energije, Opština je na 10 linija elektroenergetske mrže postavila tajmere za gašenje rasvete u određeno vreme, posle ponoći. Planirano je da se, radi sprovođenja mera energetske efikasnosti ugrade i uređaji za smanjenje intenziteta osvetljenja, što je novina u svetu i bolje rešenje od potpunog gašenja rasvete. Tome prethodi zamena živinih sijalica natrijumovim. Prva pilot lokacija biće u naseljenom mestu Zlatibor, u ulicama koje su rekonstruisane u prethodnom periodu. Ovaj vid uštede pokazao se kao primer dobre prakse u opštinama u okruženju
Do kraja građevinske sezone biće završeno postavljanje javne rasvete na svim predviđenim lokacijama, kako na Zlatiboru i u Čajetini, tako i u seoskim mesnim zajednicama. 
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.