Poslovni susreti na Zlataru

 

 

Zlatar – Više od 170 malih i srednjih preduzeća okupili su “Poslovni susreti na Zlataru”.Poslovni susreti se organizuju u cilju promocije privrednih aktivnosti malih i srednjih preduzeća, proizvoda i usluga, razmene ideja, uspostavljanja novih poslovnih kontakata i povezivanja potencijalnih poslovnih partnera.

Dvodnevni događaj organizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) u okviru projekta “Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)”, koji već četiri godine sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAD).

“Razvojna agencija Srbije je posebno ponosna na postignute rezultate PSD projekta, koji je do sada uspešno podržao 184 malih i srednjih preduzeća i osam klastera. Važnost sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u svim ekonomijama je neprocenjiva, jer je ovaj segment privrede generator najvećeg dela ukupnog BDP, a samim tim i razvoja i napretka zemlje. S tim u vezi i cilj Razvojne agencije Srbije je da kroz programe i projekte koje realizuje pruži podršku i pripremi domaću privredu za konkurentnu međunarodnu tržišnu utakmicu”, rekao je v.d. direktora RAS Radoš Gazdić.

Projekat je pozicioniran i kao centralni nacionalni događaj Evropske nedelje preduzetništva – inicijative Evropske komisije koju je Republika Srbija preko Ministarstva privrede prihvatila od samog početka njene realizacije.

Na otvaranju su govorili i predsednik opštine Nova VarošRadosavVasiljević,predstavnik USAID ArmendAliu; koordinator PSD projekta, direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS Ana Žegarac, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić.

Kooridnator projekta Ana Žegarac istakla je da je kroz projekat do sada obučeno više od 400 polaznika i dostavljeno 180 biznis planova za dobijanje bespovratne pomoći; kroz takmičenje za finansiranje naboljih poslovnih ideja dodeljeno je 60 grantova za započinjanje poslovanja i 30 grantova za dalji razvoj poslovanja, dok je u toku finalna validacija za još 11 grantova za započinjanje posla i novih 22 za dalji razvoj poslovanja. Takodje, održani su i dodatni treninzi i mentoring za novoosnovane privredne subjekte. Kroz ovaj program firme su imale priliku da izlažu i na nekom od 14 međunarodnih sajmova, kao i da učestvuju na dva B2B susreta.

“Poslovni susreti na Zlataru” organizovani su u saradnji sa sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, uz podršku Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP), Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga i Regionalne razvojne agencije Sandžaka-SEDA.

 

You may also like...