Poseta predstavnika gradske Agencije za upravljanje otpadom u Parizu


UŽICE-Francuska delegacija koju su činili François-Xavier Kowandy, ataše za saradnju ambasade Francuske u Beogradu, Pierre Hirtzberger, generalni direktor tehničke službe, Gradske agencija za upravljanje otpadom u Parizu “SYCTOM” i Caroline Chal, direktorka za međunarodnu saradnju pomenute agencije, boravila je danas u radnoj poseti Užicu. Cilj ove posete je upoznavanje sa sistemom upravljanja otpadom u gradu koji je od strane Ambasade Francuske prošle godine nagrađen priznanjem “Eko opština”.

Nakon obilaska Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko, članovi francuske delegacije sa predstavnicima gradskog rukovodstva i Odeljenja za zaštitu životne sredine razgovarali su o sistemu upravljanja otpada u gradu i izrazili zadovoljstvo viđenim.

Foto.grad Užice

Kako je istakao ataše za saradnju ambasade Francuske u Beogradu François-Xavier Kowandy, grad Užice je zaslužio priznanje koje je dobio. Dodaje, konkurs za Eko opštine biće raspisan i ove godine a sa ciljem prepoznavanja i podrške gradovima i opštinama u kojima je ostvaren napredak u ovoj oblasti.

Generalni direktor tehničke službe, Gradske agencija za upravljanje otpadom u Parizu „SYCTOM Pierre Hirtzberger ističe da su u Užice došli kako bi videli na koji način se Užice bavi ovom temom, šta su od svega onoga što su dobili uspeli da implementiraju u svoj rad i na koji način se bave tretiranjem otpada.

Foto.grad Užice

“Zaista smo vrlo iznenađeni i impresionirani načinom i količinom urađenog. Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” zaista je dobar primer kako se boriti sa izazovima koje tretiranje otpada nameće”.

Uz podsećanje da su predstavnici Odeljenja za zaštitu životne sredine i javnih preduzeća koja se bave tretiranjem otpada imali prilku da borave u Parizu i upoznaju se sa načinom upravljanja otpadom u tom gradu, zamenik gradonačelnice Užica Dragoljub Stojadinović ističe da je to bilo veoma značajno iskustvo.

“Nadam se da su se naši gosti iz Pariza danas i lično uverili da je u toj oblasti ostvaren značajan napredak, kada je u pitanju funkcionisanje Regionalnog centra za upravbljanje otpadom “Duboko” koji su upravo obišli. I u narednom periodu razgovaraćemo o načinima, modelima i neophodnim resursima za uspostavljanje što boljeg i održivijeg sistema u našem gradu. Znate da ulažemo značajna sredstva i uz podršku kako Francuske tako i ostalih donatora iz Evropske unije i polako ali sigurno menjamo sistem”,rekao je Stojadinović.

Prema njegovim rečima očekuje se da se primarnom selekcijom otpada uskoro pokrije teritorija celog grada a upredo sa svim naporima radi se i na edukaciji građana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.